January 14, 2025

Deschidere aniversară TIFF, la ediția a 20-a: proiecții simultane în 20 de localități din țară, inclusiv Florești, pe 23 iulie

Comedia spaniolă Dineu cu vecinii de sus/ The People Upstairs, regizată de Cesc Gay, deschide cea de-a 20-a ediție TIFF cu o poveste savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne.

Spectatorii îi vor recunoaște în filmul nominalizat la cinci premii Goya pe Javier Cámara (Hable con ella, La mala educación, de Pedro Almodóvar, serialele The Young Pope și Narcos) și Belén Cuesta (La casa de papel, Parking, în regia lui Tudor Giurgiu), deveniți atât instigatori, cât și victime ale unui tsunami emoțional, provocat de o propunere neobișnuită.

Pentru prima dată în istoria TIFF, filmul de deschidere va putea fi urmărit, în paralel, în 19 localități din zona Ardealului, dar și la Iași. Începând cu ora 21:00, cinefilii din Alba Iulia sunt invitați să-l vadă la Cinema Inspire, în timp ce arădenii îl vor putea urmări la Cinema Arta by Cityplex.

În paralel, filmul va fi proiectat la Cinema Dacia din Bistrița, Cinema Borșa, pe Terasa Mall-ului AFI din Brașov, în Biserica Fortificată din Criț, județul Brașov, în Parcul Poligon din Florești, la Amfiteatrul Palas din Iași, Cinema Bela Lugosi din Lugoj, Cinema Csíki Mozi din Miercurea Ciuc, și la Green Cinema Drive-In din Morău, com. Cornești, jud. Cluj.

Biletele și abonamentele pentru ediția a 20-a au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.ro.

Spectatorii din Oradea vor putea urmări comedia spaniolă în Amfiteatrul din Cetate, cei din Salonta sunt invitați în Parcul Turnul Ciunt, iar cei din Satu Mare vor vedea filmul la Cinema One Laserplex. Pe harta evenimentului aniversar se regăsesc și orașele Sfântu Gheorghe, cu cinematograful Cityplex, Sibiu, cu Cine
Gold, dar și Sighet, cu Cinema Mara. Filmul va mai rula pe marele ecran la Cinema Toplița și la Teatrul de vară din Târgu Mureș.
Biletele și abonamentele pentru ediția a 20-a au fost puse în vânzare pe tiff.eventbook.r0

În ultimii 19 ani, a devenit un brand, nu doar datorită selecției remarcabile de filme, ci și organizării ireproșabile, atmosferei efervescente și varietății de evenimente – de la seminarii, ateliere, programe dedicate industriei cinematografice și conferințe la concerte și petreceri memorabile, cine-concerte și expoziții de artă.

TIFF este primul festival major din Europa care a avut loc fizic în timpul pandemiei, între 31 iulie și 9 august 2020. Ediția a 19-a a avut loc în condiții speciale, exclusiv în aer liber, în 14 locații din Cluj-Napoca și împrejurimi. Chiar și în condiții de siguranță sporită, cel mai mare eveniment din România dedicat filmului a atras un număr de 45.000 de participanți.

TIFF 2020 în cifre:

  • 45 000 participanți
  • 157 de filme din 49 de țări
  • 232 de proiecții
  • 14 locații
  • 250 voluntari

Festivalul Internațional de Film Transilvania a avut onorea de a primi pe covorul roșu câteva dintre cele mai importante personalități ale cinematografiei europene, printre care Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin, Sophia Loren, Alain Delon și Fanny Ardant.

Principalele obiective ale TIFF rămân promovarea artei cinematografice prin prezentarea celor mai provocatoare filme ale momentului, susținerea tinerilor cineaști și implicarea constantă în dezvoltarea industriei cinematografice. În acești ani, printre programele și inițiativele sale s-au numărat:

  • infiniTIFF – un think-tank dedicat viitorului conținutului audiovizual, transformărilor digitale și tehnologiilor de ultim moment, care se adresează principalilor stakeholderi implicați în producția audiovizuală;
  • Transilvania Talent Lab (TTL) – singurul program de training specializat în management cinematografic din România;
  • Transilvania Pitch Stop (TPS) – programul care susține primii pași către dezvoltarea celor mai promițătoare proiecte de film din România și țările vecine, atât sub forma unui Workshop, dar și a platformei de co-producție:
  • EducaTIFF – primul program de educație cinematografică din România, dedicat copiilor de toate vârstele;
  • Let’s Go Digital – un program intensiv care le oferă adolescenților ocazia de a acoperi toate etapele procesului de filmare sub atenta supraveghere a profesioniștilor din industrie.

Actrița Cezara Dafinescu va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august). Artista care a cucerit inimile românilor în zeci de roluri interpretate pe scenă și în producții autohtone de succes, va fi distinsă cu Premiul pentru întreaga carieră la Gala de închidere TIFF 2021, pe 31 iulie. În prezența sa, la Cluj va fi proiectată în aceeași zi comedia muzicală Cucoana Chirița, regizată de Mircea Drăgan, în care actrița interpretează un rol memorabil.

Cu un palmares care include nu mai puțin de 40 de roluri în film, apariții în seriale de televiziune și peste 60 de roluri principale interpretate în cele patru decenii de activitate în teatru, Cezara Dafinescu se numără astăzi printre cei mai iubiți artiști din România.

S-a născut pe 4 august 1948, in Sibiu, iar în copilărie, cariera
sa părea să se îndrepte către lumea sportului, după ce a cucerit titlul de campioană naţională la juniori, la săritura în înălţime. Evoluția ei în atletism a fost întreruptă brusc, în urma unei accidentări, dar atracția pentru artă a determinat-o să se îndrepte către lumea teatrului. În 1973 a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în același an a jucat în Explozia, în regia lui Mircea Drăgan, cel care în 1971 îi oferise și rolul din B.D. în alertă, comedia care a marcat debutul actriței în cinema.

Talentul și naturalețea Cezarei Dafinescu au contribuit la ascensiunea sa în lumea filmului, unde s-a remarcat, de-a lungul vremii, și în Întoarcerea Vlașinilor (1983, Mircea Drăgan), Secretul lui
Nemesis (1985, r. Geo Saizescu), Dumbrava minunată (1980), Cucoana Chiriţa (1986) și Chiriţa în Iaşi (1987, r. Mircea Drăgan), Boy Wizard (1996, r. Johnny Mysto), dar și în producții de televiziune
extrem de populare înainte de 1989 – celebrele scheciuri umoristice, spectacole de teatru TV și seriale de succes în anii 2000. Printre cele mai recente apariții sunt cele din filmele Toni Edrmann (2016, r. Maren Ade) și Între chin și amin (2019, r. Toma Enache). În paralel, cariera sa artistică a continuat și în lumea teatrului, unde actrița a interpretat zeci de roluri memorabile, majoritatea pe scena Teatrului Național din București.

În 2021, Cezara Dafinescu intră în galeria marilor actori premiați pentru întreaga activitate artistică la Festivalul Internațional de Film Transilvania.