May 22, 2024

Decizie istorica a CCR// Undă verde de la Curtea Constituțională pentru inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”!

Curtea Constituțională a dat undă verde marți, cu unanimitate de voturi, inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

Inițiativa urmează să fie trimisă Parlamentului pentru dezbatere, ulterior adoptării de către Legislativ fiind nevoie de organizarea unui referendum pentru aprobarea finală.

Pe 27 martie, Curtea Constituțională a amânat pentru azi o decizie privind inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”, din cauza unor probleme referitoare la listele de semnături de susținere, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

”Nu există probleme de fond. Numărul minim de semnături pentru o inițiativă cetățenească a fost cu mult depășit. Nici referitor la formularea articolului cu interdicția pentru cei condamnați să ocupe funcții publice nu sunt probleme”, au mai spus surse din cadrul Curții Constituționale pentru G4Media.ro.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Sursa: G4media.ro