June 12, 2024

De retinut/ Emil Boc recunoaste ca nu el este “parintele fondator al Proiectului /Tren/Metrou Metropolitan”

Vicepremierul Raluca Turcan si ministrii Marcel Bolos (Fonduri Europene) si Lucian Bode (Transporturi) se afla in aceasta sambata de 28 noiembrie in “vizita de lucru” in judetul Cluj, unde au programate mai multe intalniri la Cluj-Napoca si Turda.

In aceasta dimineata, la sediul Primariei Municipiului Cluj-Napoca, cei trei ministri s-au intalnit cu primarul Emil Boc, presedintele Consiliului Județean, Alin Tise, europarlamentarul Daniel Buda si viceprimarul Dan Tarcea.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a afirmat ca municipiul Cluj-Napoca “este modelul de referinta national in dezvoltarea urbana cuplata cu dezvoltarea economica. Aici avem perspectiva ca prin infrastructura de metrou sa schimbam ireversibil traseul de dezvoltare a Clujului. Voua va ramane sarcina de a implementa aici aceste proiecte. Clujul este orasul european ca exemplu la nivel national”.

Edilul Emil Boc a tinut sa mentioneze, sa recunoasca de fapt, ca initiatorul proiectului de mare anvergura “Tren/Metrou Metropolitan” este chiar actual ministru Lucian Bolos, pe vremea cand detinea functia de director Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.

“De fapt ministrul Bolos este parintele fondator al proiectului metroului de Cluj; el ne-a cerut, cu mai multi ani in urma – pe cand era directorul Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest – o intâlnire in care ne-a cerut o viziune integrata pentru tren metropolitan si metrou.

In 2017, nu se misca nimic pe plan metropolitan pentru Cluj, in Master Planul General de Transport al Romaniei. Dupa un an si jumatate de negocieri, de-abia obtineam sa lucram noi acest proiect, in locul guvernului. Pentru centura metropolitana nu reușeam nicicum sa avem o audienta la Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, proiectul a fost tinut mult timp la sertar. Acum pasajul de la Taietura Turcului este prins in proiectul liniei ferate de mare viteza Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, degrevand astfel de cheltuieli bugetul local. După cum spunea ministrul Bolos, adevarata mina de aur a Romaniei o reprezinta fondurile europene”, a declarat Emil Boc, citat de catre zcj.ro.