April 15, 2024

Dan Barna: ”Ieșirea din criză nu este mandatul USR”

Liderul USR, Dan Barna, a declarat luni la Parlament că ”ieșirea din criză (politică – n. red.) nu este mandatul USR, acest lucru fiind posibil, în opinia sa, doar prin asumarea de către premierul desemnat, Ludovic Orban, a obiectivelor anunțate de Uniune: alegerea primarilor în două tururi, implementarea inițiativei ”fără penali în funcții publice” și abrogarea recursului compensatoriu.

”Ieșirea din criză nu este mandatul USR. Ieșirea din criză este asumarea de către Ludovic Orban a obiectivelor noastre. Obiectivele noastre sunt obiectivele celui care face majoritatea”, a declarat Dan Barna la Parlament, întrebat insistent de jurnaliști ce va face USR la votul de învestitură a Guvernului Orban: va boicota, va vota ”pentru” sau va vota ”împotrivă”.

El a adăugat că, dacă nu există majoritate pentru adoptarea acestor proiecte, înseamnă că în continuare există „o criză politică majoră”, iar miza acestor două zile în Parlament este tocmai încercarea şi testarea acestei majorităţi.

„În momentul în care nu avem majoritate, nu ajungem în situaţia de vot (a Guvernului Orban – n.red.). Avem două zile în care putem testa dacă avem majoritate. Mâine după-amiază am o nouă întâlnire cu Ludovic Orban în care vom analiza ce s-a realizat din ce am discutat la întâlnirea anterioară. Vrem să se confirme că există această majoritate funcţională”, a menţionat Barna.

În opinia sa, în cazul în care s-ar organiza alegeri anticipate, ar exista „un orizont” de a ieşi din criza politică.

„Preşedintele Iohannis a spus foarte clar că vorbeşte de un Guvern de tranziţie care să meargă spre anticipate. Ieşirea din această criză nu depinde de USR. Preşedintele Iohannis este cel care a decis strategia, avem un premier desemnat care va încerca să îşi constituie o majoritate. Aici suntem. Există o serie de speculaţii. Ceea ce solicită USR este ceva de super bun simţ. Dacă nu există majoritate, nu o să fie din cauza USR. Dacă nu există majoritate, nu o sa ajungem nicăieri”, a afirmat Dan Barna.