Wed. Sep 28th, 2022

Cresc ratele pentru creditele de locuință. Noul IRCC sare de 4% , de la 2,65% astăzi. Din 2023 se duce peste 5%

Din octombrie vom avea alte dobânzi la creditele cu dobânda legată de IRCC. Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, se aşteaptă ca din 2 octombrie băncile să aplice un ROBOR de 4,08%, iar de anul viitor la 5-6,5%.

În primă fază dobânzile vor creşte în medie cu 1,5%, la 6,73%, faţă de 5,48% în iulie. În 2023 însă, am putea avea dobânzi totale de aproximativ 9%, informeaza ECONOMICA.net.

Economiştii bancari, pe baza tranzacţiilor deja publicate de BNR, se aşteaptă ca noul IRCC care va intra în vigoare după 2 octombrie 2022 să crească la peste 4,08% faţă de 2,65% cât este în prezent. Practic, dobânda de care o vor plăti cei cu credite legate de IRCC va ceea ce va contribui cu o majorare de 25% -30% a dobânzilor la credite.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, arată că la sfârsitului trimestrului I din 2023, IRCC va ajunge între 5% şi 6,5%, dar că este puţin probabil ca nivelul dobânzilor la creditele cu dobânda legată de IRCC să ajunge la nivelul celor care o au acum legată de ROBOR.

Majorarea care va deveni operatională din 2 octombrie 2022 arată că avem o creştere a dobânzilor totale destul de măricică. Astfel că, dobânda medie de la creditele noi de peste cinci ani pentru gospodăriile populatiei era conform BNR de 5,48% în luna iulie. Creditele de peste cinci ani sunt in general cele ipotecare, iar vorbind de dobanda medie a creditelor ipotecare noi este vorba în mare măsură de creditele cu dobânda legată de IRCC.

De la 2 octombrie vom avea însă 4,08% plus media marjelor practicate de bănci, de 2,65%, ceea ce va fi egal cu o dobândă medie de 6,73% la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC. Dacă nu cresc marjele băncilor, anul viitor media dobânzilor la creditele pentru locuinţe va fi de circa 9%.

ROBOR-ul la 3 şi 6 luni dă semne că s-a stabilizat, ceea ce înseamnă că actualul nivel de dobândă de 7,91% plus marja medie a băncii de 2,65% va rămâne în jur de 10% sau poate chiar va cunoaşte scăderi deoarece prognozele actuale ale analiştilor spun că inflaţia se află aproape de maximum, iar la finalul anului va ajunge la 14%, urmând la ca finalul anului viitor să fie în jur de 9%. De asemenea, dobânda cheie va urca probabil doar până la 6% – 6,2%, ceea ce îndreptăţeşte previziunile privind păstrarea nivelului actual al ROBOR.

Sursa: ECONOMICA.net

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

test11