June 19, 2024

COVID-19/ Clujul a ajuns la 1,33 cazuri la mia de locuitori. Dejul si Gherla au trecut de pragul critic: 1,50 de cazuri la mia de locuitori!

La Dej și Gherla, unde a fost depășit pragul de 1,5 cazuri la mia de locuitori, s-a intrat în lockdown (n.red. traducere din engleza – blocare; termenul este folosit adesea pentru “stati acasa’ sau “adapost in loc”).

Având în vedere măsurile luate Dej și Gherla, unde rata infectării a crescut la peste 1,5 la mie, în Cluj-Napoca, acum, rata incidenței la mia de locuitori este de 1,33. În momentul în care depășim 1,5 la mie vom fi nevoiți să luăm aceleași măsuri și în Cluj-Napoca. Rugămintea mea și semnalul de alarmă pe care îl trag către toți proprietarii de cafenele, baruri și alte asimilate să trateze cu maximă seriozitate regulile pe care trebuie să le respecte, pentru că în ultima perioadă se pare că au cam lăsat garda jos, și nu respectă regulile banale, cu dezinfectantul pe masă, cu purtarea măștii obligatoriu când clientul se ridică de la masă și alte lucruri pe care le-au respectat. Probabil că s-au obișnuit cu această relaxare. Atenție maximă pentru că de felul în care dvs vă manageriați afacerea, depinde viitorul afacerii pe care o gestionați”, a declarat prefectul Mircea Abrudean, citat de stiridecluj.ro.

Prefectul a mai spus ca “nu vom ezita să închidem tot ce înseamnă cafenele, baruri și în municipiul Cluj-Napoca. Nu este de dorit asta și înțelegem impactul economic, dar trebuie să înțelegem că aceste locuri sunt predispuse răspândirii virusului și dacă nu se respectă măsurile acolo pot apărea situații nedorite. Vom face controale peste tot, dar și în instituțiile publice pentru a vedea dacă acolo se poartă masca.

Secretarul de stat Raed Arafat a anuntat care sunt masurile care se iau in cazul localitatilor unde se inregistreaza peste 1,5 cazuri de infectari cu COVID-19 la mia de locuitori.

“La 1,5 rata de infectare se închid restaurantele și cafenelele, se interzic nunțile, botezurile, se vor închide agenții economici care nu respectă regulile, instituțiile publice și private ar urma să lucreze de acasă dacă se poate.

În cazul în care se ajunge la 3 cazuri la mia de locuitori în ultimele 14 zile, se va trece la carantinarea localităților.”