October 23, 2024

Începând cu data de 1 iulie, conform noului Cod rutier vor intra în vigoare câteva noi regului. Noul Cod aduce din acest an noutăți și schimbări importante în ceea ce privește viitorii conducători auto, dar și pentru conducătorii auto cu vechime în șofat.

 

Obligativitatea terminării celor 10 clase

Potrivit noului cod rutier, toți cetățenii care își doresc să obțină permisul de conducere trebuie să fi terminat cel puțin 10 clase.

Astfel, codul rutier 2020 schimbă regulile pentru viitorii candidați ce se înscriu la cursurile unei școli de șoferi. Luna iulie aduce obligativitatea de a fi absolvit cele 10 clase din cadrul învățământului deja obligatoriu. Totodată ei trebuie să facă dovada terminării studiilor. Prin această nouă regulă impusă prin Codul Rutier se dorește evitarea analfabeților. Pe de o parte, aceștia sunt tot mai des întâlniți de polițiști în trafic. Pe de altă parte, au existat numeroase cazuri prezentate de media în care șoferii nu știau nici măcar să se semneze, dar dețineau un permis de conducere.

Reguli noi pentru şoferii în vârstă

Reglementările care intră în vigoare de la 1 iulie 2020 îi vizează și pe cei care dețin deja permis de conducere, in special pe cei mai în vârstă. Astfel, cei trecuți de prima tinerețe sunt obligați să se prezinte mai des la controalele medicale.

Pe de altă parte, este cunoscut faptul că aceștia prezintă un risc crescut de a provoca accidente rutiere din pricina unor probleme de sănătate. Așadar, medicul este cel care urmează să consulte și să hotărască dacă șoferul are capacitatea de a conduce pe drumurile publice.

Sancțiuni şi pentru vitezomani

Nu scapă neatinși de modificările noului Cod Rutier nici pasionații de viteză. Dacă se va depăși limita de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

În situațiile în care depășirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancțiuni din clasa a VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an.

Apoi, conform noilor prevederi din Codul Rutier, soferii care sunt depistați vorbind la telefon în timp ce se află la volan vor putea fi sancționați prin suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile.