October 24, 2024

Cluj-Napoca// Nouă facultăți din cadrul UBB fac cursuri online. Panică pe “piața” chiriilor!

Universitatea Babeș-Bolyai, cea mai mare Universitate din România ca număr al studenților și-a făcut propria strategie în privința începerii anului universitar de la 1 octombrie.

Mai multe facultăți din cadrul Universității Babeș-Bolyai vor face cursuri exclusiv online. Alte specilizări se vor face în sistem hibrid, iar unele se vor face prin prezența fizică. Rectorul Daniel David atrage atenția că măsurile aflate în vigoare se pot modifica în funcție de situația epidemiologică de la nivelul Clujului.

*Numărul locurilor din căminele UBB a fost redus la o treime. Din 6700 de locuri disponibile, UBB-ul păstrează 2000 pentru cazarea studenților.

*9 facultăți din cadrul UBB vor face cursuri și seminarii online: Matematică și Informatică, Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Drept, Litere, Istorie și Filosofie, Geografie, Studii Europene, Business, Sociologie și Asistență Socială.

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, afirmă că situația „poate fi neplăcută, dar nu poți ca în condiții de pandemie să te comporți ca și cum pandemia nu ar exista”.

„Pentru a nu lăsa de izbeliște viața studențească și mediul universitar, le-am spus tuturor decanilor să oraganizeze mereu simpozioane, cercuri studențești, cercuri de studiu. Vor fi activități academice și dincolo de laptop, dincolo de acest sistem online. Și dacă stăm să ne gândim bine, cursurile nu erau obligatorii nici în perioada ante-pandemie. Mai lipseau studenții și înainte.”, a declarat David pentru g4media.ro.

În privința locurilor din căminele UBB, acestea au fost reduse substanțial. Normele de sănătate publică prevăd ca fiecare cameră să aibă toaletă proprie, iar înăuntru nu pot sta mai mult de două persoane. Universitatea Babeș-Bolyai oferea 6700 de spații de cazare până anul trecut. Cu noile rigori, numărul a fost redus la 2000.

„Am avut mai multe discuții cu DSP-ul, cu specialiști din sănătate publică și acestea sunt condițiile. Sunt multe constrângeri. Oricât de imporant e învățământul, sănătatea este pe primul loc. Pierdem câteva mii de studenți, care nu mai au loc în cămine, dar nu avem ce să facem. Eu și așa am emoții cu anul universitar. La Cluj sunt zeci de mii de studenți, poate lumea uită lucrul acesta. Mi-e teamă, recunosc, să nu apară o explozie de cazuri. Să nu începem cu sistemul hibrid, mă refer aici la facultățile care merg pe acest sistem – și să fim nevoiți să trecem totul online după două-trei săptămâni. Să nu uităm că începe și sezonul gripal. Scenariile pe care le avem sunt adaptabile în funcție de situația epidemiologică din Cluj. Situația se poate agrava. Sper să nu fim nevoiți să luăm măsuri mai severe.”

Sursa: g4media.ro.