April 15, 2024

Cluj-Napoca// In Parcarile din P-ta Unirii sau M. Viteazul, plata cu cardul sau prin aplicatie

Administratia locala clujeana informeaza ca a pus la dispoziția clujenilor doua noi modalitati de plata la parcarile cu bariera din oras: parcometre care permit plata cu cardul bancar și aplicația UPPark.

Acestea sunt functionale la parcarile cu bariera din zona centrala a orasului: Piata Unirii (2 echipamente) ti Piața Mihai Viteazul (1 echipament)

Modalitati de efectuare a platii dupa implementarea noilor sisteme:

A. Parcometre (echipamente de plată stradale) – la care se poate efectua plata cu cardul bancar.

Acestea permit citirea cardurilor de tip chip&pin, contactless și NFC.
Plata se va realiza parcurgând următorii pași (afișați și pe display):

  1. se apăsă orice tastă pentru a porni terminalul;
  2. se introduce numărul de înmatriculare al mașinii și se validează;
  3. cititoarele echipamentului se utilizează în funcție de tipul de card bancar folosit;
  4. odată cu validarea tranzacției se va obține și documentul care atestă efectuarea plății.

Părăsirea parcării se va realiza după validarea plății, prin poziționarea autoturismului în fața barierei de ieșire. Pentru ca citirea numărului autoturismului să se realizeze în condiții optime, acesta trebuie să se deplaseze cu viteza maximă de 5 km/h pe pista de ieșire. În cazul achitării contravalorii timpului de staționare prin intermediul cardului bancar la parcometre, tichetul obținut la intrare nu se va utiliza. Parcometrul permite: afișarea informațiilor în limba dorită (română, engleză, franceză, germană și maghiară), anularea tranzacției, eliberarea chitanțelor la cerere.

B. Aplicația UPPark

Permite plata parcării direct din aplicație și utilizează citirea plăcuțelor de înmatriculare pentru un sistem automatizat și eficientizat de plata și intrare/ieșire din parcare. Plata se va realiza cu cardul bancar prin intermediul aplicației Uppark care trebuie descarcată și instalată pe dispozitive mobile, din App Store sau Play Store.

Părăsirea parcării se va realiza după validarea plății, prin poziționarea autoturismului în fața barierei de ieșire. Pentru ca citirea numărului autoturismului să se realizeze în condiții optime, acesta trebuie să se deplaseze cu viteza maximă de 5 km/h pe pista de ieșire.În cazul achitării contravalorii timpului de staționare prin intermediul aplicației Uppark, tichetul obținut la intrare nu se va utiliza

C. Case automate (plată numerar):

Rămâne valabilă obțiunea de plată cu bancnote (1, 5, 10, 50 lei) și monede (10, 50 bani) la casa automată de plată în baza tichetului emis de terminalul de la intrarea în parcare. În acest caz ieșirea se realizează după plata și validarea parcării prin introducerea tichetului în terminalul de ieșire, moment în care se va deschide bariera.

Achitarea taxei (plata duratei de staționare) se va efectua la sfârșitul perioadei de staționare. După efectuarea plății cetățenii au la dispoziție 10 minute pentru părasirea incintei parcării. Indiferent de modalitatea de plată aleasă, utilizatorul are obligația de a păstra tichetul de tip bandă magnetică până în momentul părăsirii parcării.