Mon. Dec 5th, 2022

CEJ Cluj solicita psihologi in scoli, dupa ce o eleva de 15 ani s-a aruncat de la etajul I al scolii unde invata

Cazul elevei de la Bobalna, care s-a aruncat de la etajul I al scolii in care invata, l-a determinat pe presedintele Consiliului Judetean al Elevilor sa solicite Inspectoratului Judetean Cluj ca tinerii elevi sa fie consiliati de pshihologi pentru prevenirea acestor evenimente. In comunicat, presdintele CEJ Cluj, Rares Ovidiu Galatan, afirma ca “fata prezenta vânătăi pe brațe, semn care ne duce cu gândul la agresiuni în familie, motiv pentru care fata ar fi acționat în acest mod.”

 

“În comuna Bobâlna, județul Cluj, în ziua de joi a acestei săptămâni, înainte de începerea orelor de curs, o fetiță de 15 ani a sărit de la etajul întâi al școlii la care învăța și a fost transportată la spital în stare stabilă. Fetița prezenta vânătăi pe brațe, semn care ne duce cu gândul la agresiuni în familie, motiv pentru care fata ar fi acționat în acest mod.

CJE Cluj evidențiază astfel, neglijența instituțiilor de învățământ față de elev, beneficiarul primar al sistemului. Conform art. 7, lit. (h) din Statutul Elevului, care prevede faptul că elevii au dreptul de a beneficia gratuit de servicii de informare și consiliere școlară, profesională și psihologică, conexe activității de învățământ preuniversitar, puse la dispoziție de unitățile de învățământ, fiindu-le asigurată cel puțin o oră de consiliere psihopedagogică pe an, dar și art. 83 alin. (1) din Legea Educației Naționale, care prezintă obligativitatea prezenței unui psiholog în unitățile de învățământ, eleva ar fi trebuit să primească sprijin din partea școlii în această situație.

Dacă am cunoaște problemele elevilor, am reduce frecvența cazurilor de acest fel. Un psiholog poate identifica mult mai rapid și mai ușor o problemă a unui elev și să îi ofere ajutor prin discuții libere și consiliere. Domnul Inspector General al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Valentin Cuibus, declară faptul că la nivelul școlii se va constitui o comisie de cercetare a incidentului.

CJE a cerut să fie prezent în comisia respectivă, deoarece dorim să ne asigurăm de existența unui psiholog în școala respectivă și să prevenim astfel de situații pe viitor. Această întâmplare, precum și altele ar trebui sa fie un semn de alarmă către toate unitățile de învățământ, dar și pentru organele compentente să ia măsuri pentru a evita astfel de cazuri pe viitor deoarece existența unei persoane la care elevii să poată apela în cazul unor probleme ar trebui sa fie o prioritate în școlile din țară”, a afirmat președintele CEJ, Rares Ovidiu Galatan.

Inspectoratul de Poliție Județean Cluj a deschis dosar penal pentru vatamare corporala din culpa si a fost sesizata Directia Generala de Asistentă si Protectie a Copilului Cluj.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11