Mon. Jan 30th, 2023

Boris Johnson: “Rusia pregătește cel mai mare război în Europa din 1945”

Dovezile arată că Rusia pregătește ”cel mai mare război în Europa de la 1945”, a declarat premierul britanic Boris Johnson pentru BBC. În același timp, duminică va continua dialogul diplomatic cu o nouă convorbire telefonică între președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron.

Au fost auzite explozii în centrul orașului Donețk din regiunea controlată de separatișii proruși, transmite Reuters.

Mai multe explozii au putut fi auzite duminică în orașul controlat de rebeli, iar oamenii au fost avertizați să fie precauți. Încă nu sunt cunoscute cauzele exploziilor.

”Putin nu se va opri la Ucraina”, a declarat șefa diplomației de la Londra Liz Truss, adăugând că acesta dorește refacerea URSS.

Truss, care a participat la Conferința de Securitate de la Munchen, a spus că aliații trebuie să se pregătească pentru cel mai sumbru scenariu, subliniind că Rusia nu a demonstrat că ia în serios dialogul diplomatic (Truss a fost pusă într-o lumină extrem de proastă la Moscova, după discuțiile cu omologul Serghei Lavrov -n.red).

”Este cel mai periculos moment pentu securitatea Europei din anii 40”, a declarat ministrul britanic de externe citat de The Guardian.

Ucraina a suspendat duminică toate operațiunile la unul dintre cele 7 puncte de control din regiunea estică Donbas, din cauza intensificării bombardamentelor, a anunțat armata ucraineană citată de Reuters. Armata ucraineană a precizat, pe pagina oficială de Facebook, că a înregistrat 136 de violări ale armistițiului.

Dovezile sugerează că Rusia pregătește ”cel mai mare război în Europa de la 1945”, a declarat premierul britanic Boris Johnson într-un interviu pentru BBC.

El a adăugat că ”toate semnele indică faptul că, într-un anumit fel, planul a fost deja demarat”.

Boris Johnson a invocat datele serviciilor de informații care arată că Rusia ar intenționa să invadeze Ucraina, fiind vizată inclusiv capitala Kiev.

”Lumea trebuie să înțeleagă costul uriaș de vieți oamenești pe care l-ar avea o astfel de acțiune”, a mai avertizat Boris Johnson.

Boris Johnson a făcut trimitere la discuțiile cu președintele american Joe Biden care le-a transmis liderilor aliați că datele de intelligence arată că trupele rusești vor să încercuiască Kievul, ceea ce înseamnă că nu aveam de-a face cu o nouă invazie la granița de est a Ucrainei, ci cu o incursiune de proporții, armata rusească urmând să pătrundă atât dinspre est, pe la Donbas, cât și pe la granița cu Belarus.

De altfel, peste 30.000 de soldați ruși au fost mobilizați în Belarus pentru exerciții militare care urmau să se încheie duminică, însă aceștia vor rămâne pe poziții după ce liderul Aleksander Lukașenko a mers la Moscova unde a avut noi discuții cu Vladimir Putin și a participat sâmbătă la simularea unui atac nuclear în cadrul antrenamentelor militare supervizate chiar de președintele rus.

sursa; Hotnews.ro

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11