February 21, 2024

Biletele de tren se scumpesc de la 1 iulie

Biletele de tren de la CFR Călători se scumpesc cu 20%, de la 1 iulie 2022, după ce bugetul companiei, care prevede majorarea de preț, a fost adoptat de către Guvern, a anunțat ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

„Guvernul a aprobat astăzi bugetul CFR Călători. Compania CFR Călători a solicitat creșterea tarifelor pentru bilete de la 1 iulie 2022! Mai exact: o majorare cu 20%, după 9 ani în care nu s-a operat vreo modificare de preț. Vorbim de prima actualizare de tarife din 2013 încoace, în condițiile în care prețurile la carburanți și energie electrică au crescut constant! Demersul aparține conducerii CFR Călători care își asumă această solicitare necesară pentru investiții și pentru mentenanță.

Suntem conștienți de necesitatea unor investiții continue în infrastructura feroviară, iar CFR Călători este printre principalii beneficiari ai finanțărilor prin PNRR. Voi urmări îndeaproape implementarea proiectelor pentru modernizarea materialului rulant și pentru achiziția de material nou”, a scris ministrul Sorin Grindeanu, pe Facebook.

Și operatorii privați au solicitat scumpirea biletelor de tren cu 20%, a anunțat ulterior președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), într-o conferință de presă. Potrivit lui, dacă se ia decizia de scumpire a biletelor, se ia pentru toată piața feroviară de transport de călători, nu pentru un operator sau pentru altul. Solicitarea este în analiză, atât a celor cinci operatori privați, cât și a companiei de stat CFR Călători.

ARF este autoritatea care decide nivelul prețurilor biletelor de tren.