Tue. Jan 31st, 2023

Distribuirea pastilelor de iodură de potasiu va începe în a doua jumătate a lunii aprilie/ Care este categoria de vârstă vizată

Guvernul României și Ministerul Sănătății vor demara campania de informare a populației referitoare la modul de administrare și de păstrare a comprimatelor de iodură de potasiu, au anunțat, duminică, autoritățile sanitare.

Campania va fi demarată la începutul săptămânii viitoare, a anunțat Ministerul Sănătății, printr-un comunicat de presă.

„Menționăm că, în momentul de față, nu există niciun pericol care să facă necesară administrarea acestor pastile. Campania de informare publica, distribuția și dezvoltarea deprinderilor preventive în rândul populației sunt în responsabilitatea Mnisterului Sănătății”, arată sursa citată.

Conform documentului, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vor stabili procedura legală pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu pentru populația cu vârsta între 0 și 40 de ani.Distribuirea comprimatelor va începe în a doua jumătate a lunii aprilie.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spunea, în 26 martie, că se intenţionează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populaţiei, pentru ca aceasta să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie, însă subliniază că „lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”, ci ca pe un gest de precauţie.

Cu această ocazie, el opina că lucrul cel mai rațional este ca aceste comprimae să fie distribuite prin intermediul rețelei naționale de medicină de familie. „Avem peste 10.000 de medici de familie și ei trebuie să le distribuie pacienților pe care îi au pe listă”, afirma ministrul Sănătății.

Totuși, 89% dintre medicii de familie nu susțin distribuirea iodurii de potasiu prin cabinetele lor. Primăriile, farmaciile și Inspectoratul pentru Situații de Urgență sunt cei care ar putea face acest lucru, conform unui sondaj al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Ministerul Sănătății a făcut, încă de la începutul lunii martie, mai multe precizări legate de administrarea iodurii de potasiu în cazul unui incident nuclear.

Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic (preventiv), deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide.

În caz de urgență datorată unui posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de iodură de potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică.

„Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale”, a transmis Ministerul Sănătății.

Potrivit companiei, Producția iodurii de potasiu de către Antibiotice Iași a început în data de 8 martie la solicitarea Ministerului Sănătății și a Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale și a continuat fără întrerupere până la data de 20 martie când a fost finalizată fabricația tuturor celor 30 milioane de comprimate necesare pentru acoperirea nevoilor tuturor românilor în eventualitatea unei situații speciale.

„În data de 21 martie 2022 a început distribuția iodurii de potasiu fabricată de Antibiotice Iași, companie de importanță strategică pentru România. Mașinile de transport ale companiei, încărcate cu cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu 65 mg, vor distribui acest medicament pe parcursul întregii săptămâni către toate Direcțiile de Sănătate Publică din țară. Astfel, în data de 28 martie, toate comprimatele de iodură de potasiu se vor afla în depozitele DSP-urilor”, anunța Antibiotice Iași.

Antibiotice Iași a produs pentru prima dată iodura de potasiu acum 11 ani, în urma accidentului nuclear de la Fukushima, Japonia. Acest medicament se fabrică la solicitarea autorităților guvernamentale, pentru a putea fi oferit în mod gratuit, populației, în situații de criză determinate de un incident nuclear.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11