June 9, 2023

ANPC// Amenzi contraventionale in valoare de 260.000 de lei aplicate unor fast-food-uri si restaurante. Un operator economic a fost INCHIS pentru 6 luni!

Inspectorii Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor Cluj au descins marti si miercuri (17-18 ianuarie) a.c. la mai multe fast-food-uri si restaurante de pe raza municipiului Cluj-Napoca. Doua dintre acestea au puncte de lucru si in Floresti.

În perioada 17-18.01.2023, Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Vest (CRPC RNV) Cluj prin CJPC Cluj, sub coordonarea vicepreședintelui ANPC,  Sebastian Hotca, au desfășurat o acțiune de control la operatori economici care prestatori de servicii de alimentație publică din municipiul Cluj Napoca (restaurante, fast food și catering). 

Operatorii economici sancționați au fost:

SC Jasmin Construct SRL (Doner Kebab)

SC Homs Food SRL ( Franciza Mama Manu)

SC Sattva SRL (Tokio)

SC Indigo Expres SRL (Indigo)

SC Ilmiglior Restorante SRL- firmă de catering la care s-a extins controlul ca urmare a identificării acesteia, ca furnizor de produse alimentare la un centru de vârstnici.

Verificările s-au derulat în cadrul campaniei Academia Comisarilor – în care sunt implicați tinerii noștri colegi – și au urmărit modul în care sunt respectate prevederile legale în domeniu. 

Ca urmare a neregulilor constatate, comisarii CJPC Cluj au aplicat mai multe sancțiuni:

– 12 amenzi contravenționale în cuantum de 260.000 lei 

– 3 avertismente”, precizează OPC Cluj.

Au fost oprite de la comercializare produse alimentare neconforme în valoare de circa 5.500 de lei; oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor la 4 operatori economici; închiderea unității pentru o perioada de 6 luni, în cazul unui operator economic pentru abateri repetate”. precizează OPC Cluj.

Abaterile identificate de echipele de control au fost:

  • folosirea unor vitrine frigorifice și agregate de frig neigienizate și deteriorate, cu praf în exces și rugină, cu capacul desprins din balamale, neputând asigura închiderea ermetică, cu chederele pline cu mucegai,
  • modificarea stării termice a produselor,
  • folosirea, ca materii prime, a unor produse și preparate cu data limită de consum depășită sau fără elemente de identificare -caracterizare
  • depozitarea produselor direct pe paviment sau pe ambalaje din plastic care prezentau mucegai
  • utilizarea unor mijloace de tranport neautorizate
  • folosirea unor coșuri de reziduuri fara capace, în zona de preparare.