May 18, 2024

UPDATE// Majorarea alocatiilor copiilor ramane valabila si intra in vigoare incepand cu 1 Martie! Amendamentul PNL “Majorarea alocaţiei pentru copii de la 84 la 150 lei” a fost adoptat de catre Parlament”, dar Dragnea si ALDE au solicitat reluarea votului

Parlamentul a adoptat, joi, unde se votează pe articole proiectul de buget, un amendament al PNL care prevede majorarea alocaţiei copiilor, cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani,de la 84 de lei la 150 de lei. Grupurile parlamentare ALDE au cerut reluarea votului, din motive tehnice.

UPDATE: ora 22.15 –
Majorarea alocaţiilor copiilor, adoptată vineri de Parlament, rămâne valabilă, dar se va schimba sursa de finanţare. Decizia a fost luată după o şedinţă de urgenţă între Liviu Dragnea şi grupurile parlamentare ale PSD. Amendamentul PNL prevedea ca sursă de finanţare fondul pensiilor speciale. Majorarea alocaţiei copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani, de la 84 de lei la 150 de lei, va intra în vigoare începând cu 1 martie.

„Amendandamentul PNL susţinut de familiile din România, de peste 4.5 milioane de copii a ttrecut. Le mulţumeszc tuturor celor care au votat pentru . Este Victoria societăţii româneşti care a pus presiune pe parlamentarii guvernării care nu au ascultat unii dintre ei de ordinele lui Dragnea. Nu este majorarea nici a lui Dragnea, nici a PSD. Este amendamentul PNL şi victoria românilor. Amendamentul prevede creşterea alocaţiilor de la 84 de lei la 150 de lei pentru copiii care au vârsta de 2 şi 18 ani, iar pentru copiii care au vârsta de o lună şi doi ani vor primi de la 200 de lei la 300 de lei alocaţie majorată”, a declarat Robert Sighiartău, după votul din plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Parlamentarii au votat amendamentul cu 123 de voturi pentru şi 119 voturi împotrivă.

Prevederea PNL adoptată de Parlament prevede suplimentarea bugetului Ministerului Muncii cu 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiilor copiilor.

Coaliţia PSD-ALDE vrea reluarea votului pe amendatul PNL adoptat, joi de Parlamentul, care prevede creşterea alocaţiei pentru copii de la 84 la 150 lei, deoarece este neconstituţională alocarea sumelor pentru majorare din excedentul bugetar de pensii, au declarat surse politice, pentru MEDIAFAX.

Sursele citate au explicat că amendamentul este inaplicabil deoarece liberalii vor ca sumele pentru creşterea alocaţiilor copiilor să fie luate din excedentul bugetar de pensii, lucru care ar fi neconstituţional. Prin urmare, majoritatea PSD-ALDE va corecta amendamentul pentru ca banii să fie alocaţi din altă parte, au adăugat sursele politice, pentru MEDIAFAX.

Amendamentul a fost susţinut şi de parlamentari din coaliţia de guvernare, UDMR, minorităţi şi neafiliaţi.

Potrivit unor surse politice, au susţinut majorarea alocaţiilor de stat trei parlamentari ALDE, 18 de la UDMR, patru neafiliaţi şi trei aleşi ai PSD. De asemenea, trei parlamentari ai n minorităţilor au votat „pentru” amendamentul propus de PNL.

Autorul amendamentului, deputatul PNL Robert Sighiartău, a anunţat după adoptarea, în plen a prevederii propuse de el, că în cazul reluării votului pe acest amendament PNL va ataca la CCR proiectul de buget de stat.