May 18, 2024

Adio, alegeri anticipate! Surse: CCR a respins OUG privind organizarea alegerilor anticipate

CCR a respins Ordonanţa de urgenţă pentru alegerile anticipate, adoptată de Guvernul Orban cu o zi înainte de a fi demis prin moţiune de cenzură.

În lipsa acestei OUG, alegerile anticipate nu pot fi organizate mai devreme de luna august, în condiţiile în care alegerile la termen sunt programate în luna noiembrie.

Singura soluţie pentru anticipate ar fi transformarea OUG într-o lege, însă e nevoie de susţinerea PSD.

CCR a respins OUG privind alegerile anticipate, pe motiv că legislaţia electorală nu poate fi schimbată cu mai puţin de un an înainte de alegeri, susţin surse politice pentru adevarul.ro.

OUG adoptată de Guvernul Orban conţine trei puncte importante: 1). dublarea numărului de parlamentari pentru diaspora; 2) posibilitatea de a vota la orice secţie de vot pentru alegerile parlamentare, nu doar la adresa din buletin; 3). posibilitate aca, în cazul dizolvării Parlamentului, alegerile anticipate să fie organziate în 50 de zile, nu în 90 de zile, aşa cum spune legea. În lipsa acestei prevederi, care a picat la Curte, alegerile anticipate nu pot fi organizate mai devreme de luna august.

Potrivit adevarul.ro, a mai rămas o singură variantă pentru organizarea alegerilor anticipate în luna iunie, în cazul în care Parlamentul va fi dizolvat: OUG respinsă azi de CCR să fie transformată în lege, însă e aproape imposibil pentru PNL să strângă o majoritate în Parlament fără sprijinul PSD.

A doua condiţie ar fi ca legea să nu mai fie contestată la CCR.