May 23, 2024

Activități cultural-educative ale elevilor de la Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” Florești

Căminul Cultural din localitatea Florești a fost recent gazda Festivalului concurs de Colinde/Scenete de Craciun – „Tradiție creștină-oglindită prin datini și obiceiuri care s-a adresat tuturor preșcolarilor și elevilor din ciclul primar și gimnazial din țară și din strainătate.

Evenimentul a fost organizat exemplar, ca în fiecare an de altfel, de către Școala Gimnazială „Gheorghe Șincai” Florești în parteneriat cu Primăria și Consiliul local Florești, Biserica Ortodoxă „Sf. Dumitru” Florești, Biserica Greco-Catolică Florești.

Festivalul a avut două secțiuni: Decorațiuni de Crăciun- fiecare elev a participat la concurs cu o singură lucrare iar secțiunea s-a desfășurat indirect prin trimiterea lucrării pe adresa școlii și Scenete/ Colinde de Craciun unde au participat soliști și grupuri folclorice, ținuta concurenților fiind obligatoriu compusă din costum popular specific zonei pe care o reprezintă.

A doua secțiune – Festivalul-concurs național a reunit soliști, ansambluri, grupuri vocale de colindători din Cluj, Florești, Tureni, Răchițele, Luna, Apahida,Mărișel, Chiuiești, Câțcău, Ceanu Mare, Gilău, Valea Ierii, Mociu, Bistrița-Năsăud, Tiha-Bârgăului, Salva, etc. Juriul a evaluat prestația colindătorilor, în urma concursului, elevii fiind premiați cu diplome.

În urma jurizării, corul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Șincai” Florești a obținut un loc onorabil în clasament. De notat este că, grupul de fete „Rază de soare” membre ai corului au obținut Premiul I la Festivalul- concurs de Viflaim în cadrul proiectului Porți Verzi-Porți Secuiești care a avut loc în data de 11 decembrie la Căminul Cultural din comuna Micula, județul Satu Mare.

Corul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Șincai” Florești și-a facut prezența și la alte festivaluri cum ar fi: Festivalul-Concurs de colinde și obiceiuri populare de Crăciun „Episcop Nicolae Ivan” ediția a VII-a, Festivalul național COLIND IANCULUI ediția a XXIII-a. În prag de sărbători, elevii floreșteni, mesagerii nașterii Mântuitorului au deschis larg ușile mai multor instituții din localitatea Florești și Cluj-Napoca. Aceștia au colindat Primăria comunei Florești, Inspectoratul Școlar Județean din Cluj, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” – Cluj, Muzeul de Istorie-Cluj.

Gazdele s-au bucurat de mesajul plin de speranță al oaspeților, care, la final, au fost recompensați cu daruri.

Activitățile privind tradițiile creștine desfășurate sunt și parte în cadrul proiectului internațional ,,Porți verzi”. Proiectul “Porți verzi”, a VI-a ediție, este un proiect internațional în derularea căruia Școala Gimnazială ”Gheorghe Șincai” Florești este partenerul Asociației pentru tineret Szeged, Ungaria.

Prof.Andreea Rebenciuc/ Dir.Ilea-Bonda Violeta