Tue. Jan 31st, 2023

A zecea zi de razboi/ A intrat în vigoare o încetare a focului pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha

Forțele ruse încă nu au reușit să cucerească orașele mari ale Ucrainei. Mariupol este supus unei blocade, anunță primarul. La Cernihov, unde vineri noapte s-a înregistrat o explozie uriașă, se aud sirenele, la Sumî au loc lupte de stradă, iar Kievul este în continuare sub amenințarea unei coloane impresionante de vehicule militare care se îndreaptă spre oraș. O echipă de jurnaliști britanici a fost prinsă într-o ambuscadă, doi dintre ei fiind răniți de gloanțe. La ora 9:00, ora României, a intrat în vigoare o încetare a focului pentru evacuarea civililor din orașele Mariupol și Volnovakha.

5 MARTIE, 10:12 Civililor li se va permite să părăsească oraşul-port Mariupol, din sudul Ucrainei, sâmbătă, în intervalul orar 12:00-17:00, ora Moscovei (11:00-16:00, ora României), a relatat agenţia de presă rusă RIA, care a citat autorităţile locale, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Mariupol a devenit oras martir/ foto 60m.ro

Primăria din Mariupol a anunţat că evacuarea populaţiei civile va începe la ora locală 11:00 (11:00 ora României).

Ea va fi efectuată cu autobuze municipale din trei puncte din oraş şi cu autoturisme particulare, care trebuie să respecte strict o anumită rută prestabilită, a menţionat primăria pe contul său de Telegram.

Mariupol are o populație de 440.000 de locuitori, iar Volnovakha 21.000 de locuitori, potrivit presei ucrainene.

5 MARTIE, 09:55 Trupele rusești se apropie de centrala nucleară Iujnoukrainsk aflată în regiunea Mikolaiv, din sudul Ucrainei, a anunțat vineri ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Iujnoukrainsk este a doua cea mai mare instalație nucleară din Ucraina după Zaporojie, centrala atacată și capturată vineri de forțele ruse.

„Forțele ruse se află acum la 30 de kilometri și continuă să se apropie de a doua cea mai mare instalație nucleară a Ucrainei”, a declarat ea, fără să denumească centrala.

5 MARTIE, 09:05 Rusia a anunțat încetarea parțială a focului sîmbătă dimineață, pentru a permite evacuarea populației civile pe coridoare umanitare în orașele Mariupol și Volnovakha, a anunțat Ministerul rus al Apărării, potrivit Reuters.

„Începând cu 10.00 AM ora Moscovei (09.00 ora României), partea rusă declară încetarea focului și deschiderea coridoarelor umanitare pentru a permite civililor să plece din Mariupol și Volnovakha”, a anunat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit agențiilor de presă ruse, preluate de Reuters.

5 MARTIE, 08:50 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a postat un video pe contul lui de Instagram, în care anunță că este în continuare la Kiev și că nu a părăsit orașul.

5 MARTIE, 08:25 Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, l-a informat vineri pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre obiectivele a ceea ce Moscova numeşte o „operaţiune militară specială” în Ucraina.

Rusia a folosit arme de înaltă precizie pentru a dezactiva infrastructura militară a Ucrainei, susține Serghei Şoigu.

De asemenea, el a respins acuzațiile Ucrainei, conform cărora armata rusă a tras în ţinte civile și acuză la rândul său Ucraina că a militarizat populaţia din sud-estul ţării.

5 MARTIE, 07:38 O echipă de jurnalisști de la postul britanic Sky News a fost prinsă într-o ambuscadă, în timp ce încerca să ajungă să filmeze în orașul Bucha, în apropiere de Kiev.

Doi jurnaliști au fost împușcați: corespondentul Stuart Ramsay în spate, iar operatorul Richie Mockler a primit mai multe gloanțe în armura pe care o purta. Echipa Sky News a fost evacuată înapoi în Marea Britanie.

Echipa, formată din cinci membri, se afla în mașină în timpul atacului. Jurnaliștii spun că au aflat de la ucraineni că au fost atacați de luptători ruși aflați în recunoaștere. Mai multe imagini puteți urmări AICI.

5 MARTIE, 07:28 Pe străzile orașului Sumî au loc lupte de stradă, potrivit relatărilor publicației Kyiv Independent. Populația este sfătuită să stea la adăpost.

5 MARTIE, 07:18 Portul strategic Mariupol din estul Ucrainei este supus unei blocade de către armata rusă şi unor atacuri nemiloase, a declarat sâmbătă primarul, care a cerut înfiinţarea unui coridor umanitarâ.

„Deocamdată căutăm soluţii la problemele umanitare şi toate mijloacele posibile pentru a scoate Mariupol din blocada”, a spus Vadim Boitcenko într-un mesaj postat la ora 22:00 GMT pe contul Telegram al primăriei.

„Prioritatea noastră este să stabilim o încetare a focului astfel încât să putem reface infrastructura vitală şi să înfiinţăm un coridor umanitar pentru a aduce alimente şi medicamente în oraş”, a continuat el.

Cucerirea de către forţele ruse a acestui oraş cu o populaţie de aproximativ 450.000 de locuitori, situat pe malul Mării Azov, ar fi un punct de cotitură important în invazia Ucrainei. Ea ar face posibilă realizarea unei joncţiuni între forţele ruse care provin din Crimeea anexată, şi care au ocupat deja porturile cheie Berdiansk şi Herson, şi trupele separatiste şi ruse din Donbas.

Primarul oraşului Mariupol a fost acuzat joi de trupele ruse că vrea ca oraşul să fie asediat pentru că a distrus poduri şi trenuri pentru a împiedica locuitorii să plece.

„De cinci zile, oraşul nostru natal, familia noastră de o jumătate de milion, suportă atacuri nemiloase”, a scris el sâmbătă dimineaţă, făcând apel la continuarea rezistenţei. Potrivit acestuia, oraşul este apărat de unităţi ale armatei ucrainene, de Garda Naţională, de regimentul ultranaţionalist Azov, grăniceri şi infanterie marină.

5 MARTIE, 01:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat vineri decizia „deliberată” a NATO de a nu crea o zonă de excludere aeriană în Ucraina, care să protejeze țara de raiduri aeriene ale Rusiei.

„Astăzi, conducerea Alianţei a dat undă verde continuării bombardamentelor asupra oraşelor şi satelor ucrainene, refuzând să creeze o zonă de excludere aeriană”, a spus preşedintele Zelenski într-o intervenţie video dată publicităţii de preşedinţia ucraineană vineri seara târziu.

Miniştrii de externe din statele NATO, care au participat vineri, la Bruxelles, la o reuniune extraordinară consacrată invaziei ruse în Ucraina, s-au exprimat împotriva creării unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, solicitată de Kiev.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11