June 12, 2024

A 6-a zi de Razboi/ Ucraina Rezista!/ Hoardele rusesti au trecut la bombardamente intense/ Sute de victime in randul civililor

A fost din nou o noapte cu bombardamente intense asupra principalelor orașe ucrainene, Kiev și Harkov, iar la Ohtîrca, 70 de militari ucraineni au fost uciși după un atac al artileriei ruse asupra bazei lor. Alarmele anti-aeriene au sunat și în patru regiuni din vestul țării, una dintre ele aproape de granița cu Polonia. Într-un nou mesaj, președintele Volodimir Zelenski acuză Rusia de crime de război. El a cerut Uniunii Europene să aprobe aderarea imediată a țării sale. Potrivit unor noi imagini surprinse de satelit, coloana formată din câteva sute de vehicule militare ruseşti care avansează în direcţia Kiev se întinde, de fapt, pe o lungime de 64 de kilometri.

1 MARTIE, ORA 09.28 Guvernul Ucrainei a anunțat că intenționează să vândă obligațiuni, începând de astăzi, pentru a-și finanța forțele armate care apără țara de invazia rusă, relatează BBC.

Ministerul de Finanțe al Ucrainei a scris pe Twitter că fiecare obligațiune, cu termen de un an, va avea o valoare nominală de 1.000 de grivne ucrainene (33,27 dolari) și că rata dobânzii oferită investitorilor va „fi determinată în cadrul unei licitații”.

„Veniturile din obligațiuni vor fi folosite pentru a satisface nevoile Forțelor Armate ale Ucrainei”, a adăugat acesta.

1 MARTIE, ORA 08.50 Orașul Herson din sudul Ucrainei este „înconjurat” de trupe rusești, potrivit primarului Igor Kolikaiev și jurnalistei Aliona Panina de la Kyiv Independent.

„Armata rusă a stabilit puncte de control la intrările în Herson. Herson a fost și va fi al Ucrainei”, a scris primarul pe Facebook.

Jurnalista Aliona Panina a declarat pentru un post tv că aprovizionarea magazinelor cu alimente este dificilă, pentru că depozitele sunt situate în afara orașului. Localnicii beneficiază de apă și curent.

„Orașul este practic înconjurat, sunt o mulțime de soldați ruși și echipamente militare în toate părție, au stabilit puncte de control la ieșiri”, a declarat jurnalista.

1 MARTIE, ORA 08.35 Președintele Klaus Iohannis spune că România sprijină „pe deplin” integrarea Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei, la UE. Declarația vine după ce Ucraina, aflată sub invazia Rusieia semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană.

1 MARTIE, ORA 08.15 70 de militari ucraineni au fost uciși la Ohtîrca, după un atac de artilerie asupra bazei lor.

Atacul a avut loc la Ohtîrca, în regiunea Sumî, care este în prezent asediată de forțele ruse.

Luni, echipele de salvare căutau încă printre ruine încercând să găsească supraviețuitori. Parlamentul Ucrainei a postat pe Twitter un omagiu adus militarilor, spunând: „Glorie eternă eroilor Ucrainei”. În postare se arată că militarii au fost uciși cu rachete Grad.

 1 MARTIE, ORA 07:15 Atacurile armatei ruse asupra capitalei Kiev şi a oraşului Harkov au continuat peste noapte, scrie Agerpres.

La Harkov, forţele ruseşti au aruncat în aer substaţii, a declarat primarul oraşului Ihor Terekhov, citat de agenţia de presă Ukrinform. Se pare că aceste atacuri au cauzat probleme în alimentarea cu energie electrică şi apă.

Agenţia de ştiri UNIAN a raportat distrugerea etajelor superioare a două clădiri înalte.

 1 MARTIE, ORA 07:00 O coloană de tancuri ruseşti a fost depistată în noaptea de luni spre marți afara Kievului. Convoiul se întinde pe o lungime de 64 de km. Imaginile din satelit au fost transmise de compania de supraveghere Maxar.

Maxar a declarat că în sudul Belarusului, la mai puţin de 32 km nord de graniţa cu Ucraina, au fost observate alte forţe terestre şi unităţi de elicoptere sol-aer.

Coloana conţine sute de vehicule blindate, tancuri, artilerie şi vehicule de sprijin logistic, relatează Reuters.

Mai multe explozii s-au auzit peste noapte în orașe din întreaga țară.