May 28, 2023

A 12-a zi de razboi in Ucraina/ Zelenski: Nu vom uita, nu vom ierta!

Guvernul de la Kiev spune că se pregătește un atac major asupra capitalei. Ieri, toată ziua, au fost lupte intense la periferia Kievului, pe care rușii încearcă să-l încercuiască. Potrivit oficialilor americani, 95% din capacitatea de luptă a Rusiei este masată în Ucraina. 

7 MARTIE, ORA 09:08 Statul Major al armatei ucrainene a anunţat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt Kievul.

Într-un buletin difuzat la primele ore ale dimineţii de luni, Statul Major a informat că trupele ruse intenţionează să preia controlul total al oraşelor Irpin şi Bucea, aflate la mică distanţă de Kiev.

7 MARTIE, ORA 09:07 Gruparea de hackeri Anonymous susține că a piratat emisiunile televiziunilor de stat rusești pentru a difuza imagini ale războiului din Ucraina, relatează BBC.

De asemenea, grupul a spus că este implicat „în cea mai mare operațiune Anonymous văzută vreodată”, adăugând că este îngrijorată de faptul că unele guverne ar putea să o considerere o amenințare.

„Amintiți-vă de noi când diverse puteri își îndreaptă atenția către noi, pentru că se va întâmpla”, a spus Anonymous. „Putem schimba lumea în bine. Aceasta a fost întotdeauna ideea”.

7 MARTIE, ORA 08:43 Oficialii ucraineni spun că forțele armate ale Ucrainei au preluat din nou controlul în orașul Ciuguiv din estul țării, relatează BBC.

Statul Major al Ucrainei a spus că forțele Kievului au capturat orașul de la trupele ruse și au provocat pierderi grele forțelor Moscovei în timpul bătăliei.

Oficialii ucraineni au mai susținut că doi comandanți ruși de rang înalt au fost uciși în timpul bătăliei pentru orașul cu o populație de aproximativ 31.000 de oameni.

BBC nu poate verifica în mod independent aceste afirmații.

Ciuguiv se află într-o locație strategică, în apropiere de al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, Harkov, care a fost bombardat puternic de forțele ruse.

7 MARTIE, ORA 08:21 Rusia recrutează mercenari sirieni cu experienţă în gherila urbană pentru a lupta în Ucraina, a relatat duminică Wall Street Journal, citând responsabili americani.

Moscova, care a lansat o invazie în Ucraina în 24 februarie şi a întâmpinat o rezistenţă la care nu se aştepta, a început în ultimele zile să recruteze combatanţi sirieni pentru a-i utiliza în preluarea controlului asupra zonelor urbane, au spus patru responsabili pentru cotidianul american.

7 MARTIE, ORA 08:20 Preţul barilului de petrol pe piaţa Brent a depăşit scurt timp, în cursul nopţii, nivelul de 139 de dolari, apropiindu-se, de recordul absolut înregistrat în 2008, relatează BBC.

Imediat după începerea tranzacţiilor electronice pe piaţa Brent, în nord-vestul Europei, preţul barilului de petrol a atins timp de câteva minute nivelul de 139,13 dolari. La aproximativ o oră de la începerea tranzacţiilor, preţul scăzuse la 130,45 de dolari.

7 MARTIE, ORA 07:25 Noi bombardamente rusești au vizat orașul-port Mikolaev din sudul Ucrainei, potrivit presei locale, care spune că atacul a început la 05:00, ora locală (06:00, ora României), relatează BBC.

7 MARTIE, ORA 07:17 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că nu se pot obține informații fiabile de la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată acum sub conducerea unui ofițer rus, pentru că telefoanele fixe, faxurile şi e-mailurile nu funcţionează, iar legătura prin reţeaua mobilă este de proastă calitate, o evoluție pe care oficialul ONU o cataloghează drept „gravă”, care contravine principiilor de bază pentru funcţionarea sigură a sitului.

7 MARTIE, ORA 07:10 Rusia a lansat în total aproximativ 600 de rachete de la începutul invaziei asupra Ucrainei, a spus un înalt oficial american al apărării. El adaugă că Moscova a angajat aproximativ 95% din capacitatea sa de luptă în interiorul Ucrainei.

Au avut loc noi lupte la Herson și Mikolaiv, iar forțele ruse încă încearcă să încercuiască Kievul, Harkovul, Cernihiv și Mariupol, potrivit oficialului citat de CNN.

Dar trupele rusești au fost întâmpinate cu o puternică rezistență ucraineană, încetinind asaltul rusesc.

7 MARTIE, ORA 00:10 Președintele Volodimir Zelenski a publicat duminică seară un nou mesaj, extrem de puternic: „Nu vom ierta blocurile bombardate, nu vom ierta civilii executați, distrugerea infrastructurii noastre, sute de morți, mii de suferințe umane. Dumnezeu nu va ierta asta nici azi, nici mâine, niciodată! Rusia a anunțat că mâine (luni – n.r.) va bombarda întreprinderile din industria de apărare. Cele mai multe dintre ele sunt situate în orașele noastre, cu civili în jur. Este o crimă, pur și simplu o crimă!”

Nu vom ierta. Nu vom uita. Îi vom pedepsi pe toți cei care au comis atrocități, în acest război, pe pământul nostru. Vom găsi fiecare nemernic care ne-a împușcat oamenii în orașele noastre, care ne-a bombardat pământul, care a lansat rachete. Care a dat ordin și a apăsat „start”. Nu veţi găsi liniştea pe acest pământ, decât în mormânt!”, a mai spus președintele Ucrainei.

sursa: digi24.ro