April 19, 2024

Judecatorul C. Danilet catre profesori: “Puteti pretinde daune morale elevilor sau parintilor care va jignesc online sau offline!”

La deschiderea celei de a 17-a editii a conferintei ”SuperTeach”, eveniment care a reunit la Cluj profesori din întreaga tara, primarul Emil Boc a a afirmat ca 20% din impozitele si taxele locale sunt investite anual in scolile orasului, iar judecatorul Cristi Danilet i-a invitat pe profesori “sa nu se lase calcati in picioare de catre elevi si parintii acestora”, informandu-i ca se pot adresa justitiei direct la judecator!

“La Cluj-Napoca, investiția în educație rămâne o prioritate: 20% din impozitele și taxele locale se alocă în fiecare an sistemului educațional: atât pentru dotarea unităților de învățământ preuniversitar cu logistica necesară, cât și pentru finanțarea complementară a activității educaționale”, a declarat E. Boc.

Comisarul European pentru Economie digitala si societate digitala, Mariya Gabriel a punctat urmatoarele:

„43% din populația Uniunii Europene are un nivel scăzut de educație digitală, iar 17% este complet lipsită de competențe digitale – ceea ce duce la un risc serios de excluziune. După cum indică studiile, eforturilor noastre ar trebui să se concentreze asupra profesorilor, care sunt dornici să își îmbunătățească competențele digitale și să folosească tehnologia în sprijinul activităților lor. Dacă reușim să îmbunătățim capacitatea digitală și încrederea în sine a profesorilor în acest domeniu, acest lucru îi va ajuta să transmită tinerilor competențele digitale de care au nevoie atât pentru viața profesională cât și pentru participarea la viața societății.”

Membru al Asociației VeDem Just, judecatorul Cristi Danilet a le-a spus profesorilor ca exista o lege la care pot apela, printr-o procedura simpla, direct la judecator, in cazul in care elevii, parintii sau alti profesori le aduc injurii, fie online fie „offline”.

Profesorul care este insultat de către un elev sau de către un părinte, ori de către un alt profesor, că a fost întrebarea, are la dispoziție o acțiune direct la judecător. O acțiune pentru despăgubiri, se numește acțiune în daune morale, taxa de timbru este mică, 100 de lei. Puteți pretinde daune morale cât vreți dumneavoastră, sfatul meu – cereți cât mai mult, că noi (n.r. judecătorii) dăm mai puțin. Avem deja cazuri cu profesori care au dat în judecată elevii și părinții și au cerut despăgubiri morale. S-au dat de către colegii mei judecători. Nu vă lăsați afectată reputația. Demnitatea este cel mai de preț drept al unui om în viață, demnitatea, nu vă lăsați călcați în picioare.”

Raspunsul sau a venit ca urmare a unei intrebări din public. Danilet a anuntat ca, pe langa manualul de educatie juridică pentru liceeni, care este gratuit, Asociația VeDem Just a lansat zilele acestea si teste juridice pentru elevi și profesori.

Sursa: CLUJMEDIA.ro// partener Floresti24.ro