April 19, 2024

Visul frumos s-a terminat. SC Diferit si Primaria Floresti se judeca pentru Centura de Sud!

Pe data de 26 septembrie a.c., la Tribunalul Cluj, va avea loc primul termen din cadrul procesului SC Diferit SRL vs Primaria Floresti, cu societatea condusa de catre Nicolae Petri in calitate de reclamant.

Altfel spus, florestenii pot de pe acum sa-si cam ia gandul ca promisa Centura de Sud se va mai realiza cel putin in urmatorul an si jumatate si, mai mult, cu acest constructor.

SC Diferit SRL a castigat licitatia privind realizarea centurii, dupa ce Primaria Floresti a mai organizat si licitatiile privind studiul de fezabilitate, proiectare si creditare (n.red. CEC Bank a castigat licitatia), insa acum invoca ca suma licitata – suma propusa chiar de catre societate si in baza careia a obtinut constructia!!! – ar fi prea mica in raport cu cheltuielile anului 2018, chiar si 2019, fapt care o impiedica sa-si mai desfasoare activitatea.

Niciuna dintre parti, cel putin asta deducem din tot ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani si patru luni – contractul a fost semnat la inceputul anului 2016 – par a nu spune adevarul “gol golut” privind datele contractuale, eventual si al unor acte aditionale semnate, poate, ulterior.

Contactat de catre site-ul stiridecluj.ro, patronul SC Diferit, “Nicolae Petri a refuzat sa explice motivul real care l-a determinat sa-si retraga angajatii si utilajele de pe drumul de sud, acesta invocand clauze din contract”.

Conform unor informatii aparute in ultima perioada de timp, din pacate pe surse si greu de verificat atata timp cat nimeni nu-si asuma cu voce tare ce sustine pe la colturi, propunerea de realizare a Centurii de Sud nu le-a picat tocmai bine unor persoane cu functii de conducere in administratia locala clujeana (n.red. de la Prefectura, Consiliul Judetean, Primaria Cluj-Napoca!), iar MApN-ul s-ar fi opus categoric si prin toate mijloacele, pe motiv ca un drum care trece pe deasupra unitatilor militare din Floresti, cu vizibilitate perfecta, ar fi o eroare.

Circumstante de impiedicare si sabotare a construirii Centurii de Sud ar fi daca suntem adeptii “teoriei conspiratiei”, insa o scurta rememorare a modului in care Primaria Cluj-Napoca, spre exemplu, a primit vestea construirii si darii in folosinta a Drumului de Nord, care leaga Florestiul de cartierul Grigorescu, ne determina sa credem ca este ceva sambure de adevar  in “suntarea” proiectului propus de catre primarul H.Sulea

Vina edillui florestean, spun “baietii” pe la colturi, este ca nu ar fi discutat cu nimeni de “mai sus” despre ce vrea sa faca si nici nu s-ar fi sinchisit sa intrebe daca este bine, rau sau oportun. Cu alte cuvinte, nu a cerut voie!

Acum, ca o mica replica la stoparea lucrarilor la Centura de Sud, primarul Horia Sulea vine cu o solutie privind preluarea traficului de pe DN1.

Se lucreaza pe str. Crizantemelor la introducerea magistralei de colectare ape menajere. Lucrare ce va deservi str. Magnoliei, Lacramioarelor si, evident Crizantemelor. Un plus valoare traiului celor din zona. E vorba de un total de 670 m, din care s-au executat deja vreo 250. Se lucreaza cu o medie de 20 m pe zi. E mult, e putin…asta e ! Se lucreaza cu manusi chirurgicale pe cupa de excavator, avand in vedere ca acolo sunt pozate retele de apa, gaz, electricitate.

De ce acum? Simplu…..procedurile de achizitie publica plus tona de avize de la varii institutii dureaza. Daca tine vremea cu noi, pe inceput de octombrie se finalizeaza. Ce va urma apoi? Cu sau fara executantul Drumului de Legatura Sud, Crizantemelor, Razoare si V Garboului vor fi precum restul de 93-95% din strazile domeniu public din Floresti. Adica precum Cetatii sau Gh Doja ori Somesului sau Iazului”, a precizat primarul H. Sulea.

C.S.