September 8, 2024

VIDEO si TEXT/ Conferinta de Presa Primaria Floresti – Prezentarea noului operator de salubritate – SC RDE Harghita SRL/SC AVE Bihor SRL

In aceasta dimineata, la sediul Primariei Floresti, in sala de CL, s-a desfasurat o conferinta de presa in mediul online. Subiectul acestei conferinte a fost prezentarea noului operator de salubritate: SC RDE Harghita in asociere cu SC AVE Oradea.

Primaria Floresti a organizat nu mai putin de cinci (5) licitatii pentru desemnarea operatorului de ridicare si selectare a deseurilor menajere.

Contractul dintre UAT Floresti si Asocierea SC RDE Harghita/SC AVE Oradea se intinde pe o perioada de 4 ani. La fiecare sase luni (6) se vor semna contracte subsecvente.

Valoarea contractului pe 4 ani este de 50 milioane de lei, plus TVA. Suma pentru 2020 este de 4,1 milioane de lei, iar apoi sumele anuale vor varia in functie de modul în care se va face colectarea selectiva.

In acest moment, fiecare florestean responsabil, din pacate doar aproximativ jumatate din populatie isi achita taxa de salubritate (!!!), plateste 11 lei/luna pentru ridicarea gunoiului.

In cadrul conferintei de presa, primarul Horia Sulea a spus ca pierderile financiare pentru neplata taxei de salubritate si nedeclararea corecta a numarului de persoane care locuiesc intr-un apartament/casa se ridica la aproxiamtiv 5 milioane de lei anual. Adica, 1 milion de euro!

Conform caietului de sarcini, aceasta axa nu va putea depasi 12 lei./una in cei 4 ani de contract!

 

Principalele declaratii

Primarul Horia Sulea “Noul operator a inceput deja sa lucreze. Ieri, luni, 1 iunie, cinci autompactoare au ridicat deseurile menajere din Floresti. Pentru colectarea deșeurilor menajere avem 12 masini, autocompactoare si in afara de acestea vor exista masini care vor ridica containerele pentru deseurile de moloz. Vom avea periodic campanii de ridicare a deseurilor voluminoase. In cele doua luni in care vom pune la punct sistemul, vom ajunge la 16 utilaje care vor opera constant, si vor fi utilaje care vor veni periodic.

Vor fi cel puțin 2 puncte unde vom colecta deseurile rezultate din demolari si amenajari interioare si oamenii vor putea merge sa depuna gratuit si sa evitam depozitarile necontrolate si sa putem interveni. Vom avea niste probleme cu constructorii, dar si acolo se vor monta containere unde sa puna deseurile din constructii, in principal moloz.

Opinez ca intr-un final, atat împreuna cu operatorul, dar si cu sustinerea locuitorilor Floresti, sa facem de asa natura ca Florestiul sa devina o localitate europeana si sa se vada ca se fac eforturi pentru o colectare selectiva. Am atins o parte sensibila pentru ca sunt oameni care isi bat joc de curatenia domeniului public. Mai avem asa zisi operatori care preiau deseuri si le arunca unde vor. Am insistat pentru extinderea monitorizării video pentru a-i depista. 

Aici, probabil ca va trebui sa facem apel la opinia publica sa fie vigilenta si sa atraga atentia celor care aruncă deseuri fara a respecta regulile.

Deocamdata, achitarea taxei de salubritate se achita tot la sediul Primariei.”

Primaria intentioneaza mobilizarea si implicarea Asociatiilor de Proprietari

Raluca Doja – Director Executiv Primaria Floresti – “Discutam varianta ca taxa de salubritate sa fie achitata lunar, la Primarie, de catre Asociatiile de Proprietari. Deocamdata, analizam si aceasta varianta. Se are in vedere responsabilizarea Asociatiilor de Proprietari, respectiv a presedintilor acestora pentru declararea corecta a numarului de persoane care habiteaza in fiecare apartament.”

Korosfoy Sandor – Director General al RDE Harghita, respectiv managerul de proiect al Asocierii AVE Bihor/RDE Harghita -“Suntem încrezatori ca putem sa facem performanta in Floresti. Stim că exista deschidere mare din partea cetatenilor si foarte multi au asteptat sa fie colectate deseurile asa cum cer normele europene. Va fi greu pentru noi, pentru Primarie si pentru cetateni, dar avem obictive ambitioase.

Vrem să atingem țtntele stabilite de UE. Vrem ca pana la finele anului sa nu ajunga mai mult de 50% din deseurile din Floresti la groapa de gunoi. Pentru a gestiona foarte bine un sistem de management al deseurilor sunt necesare trei componente importante: infrastructura, organizare si conștientizarea cetatenilor. Vom merge pe toate directiile, dar vom merge pe componenta de constientizarea cetatenilor. Nu este suficient ca cetatenii sa stie că trebuie sa colectam selectiv, ci sa fie constienti de efectele pe care le au asupra naturii. 

Am Inceput operarea de luni, 1 iunie. Ziua de luni a fost un succes, dar azi au aparut sincope pentru ca nu cunoastem bine toate traseele. Vom ajunge la performanta maximă in luna august. 

Pe moment, deseurile din Florești vor fi duse la Oradea si la Ordorheiul Secuiesc.

Sa speram ca se va da drumul la depozitul de deseuri de la Cluj, chiar daca acum sunt probleme cu autorizatia de mediu si deseurile vor fi duse acolo. Pana atunci deseurile sunt duse la depozitul de deseuri de la Oradea, care este al asociatului nostru AVE, si al doilea la Odorheiul Secuiesc, care este al RDE Harghita”