June 12, 2024

Vela: Nu vreau să transmitem populației că urmează o stare de urgență, dar avem focare regionalizate

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat, luni, că nu vrea să transmită populației că urmează o stare de urgență, pentru că are încredere în cetățeni. Ministrul a spus că în prezent sunt „focare regionalizate” de coronavirus, iar câteva județe ocupă podiumul în privința numărului de cazuri la suta de mii de locuitori.

Vela a susținut că trebuie o comunicare mai bună pentru a fi respectate regulile, iar el crede că dinamica acestei creșteri se va opri.

„E clar că avem o creștere, că avem focare care sunt regionalizate. Dacă ne uităm la cazurile la suta de mii de locuitorui, sunt câteva județe care ocupă podiumul. Dacă ne concentrăm pe a comunica mai bine, a explica cetățenilor din anumite zone că trebuie să respectăm regulile, eu cred că dinamica acestei creșteri se va opri și vom fi într-un platou de siguranță și apoi sper că vom și coborî. (…) Nu vreau să transmitem populației că urmează o stare de urgență, pentru că eu am încredere în cetățeni și cred că vom trece cu bine și peste această provocare”, a declarat ministrul.

În ceea ce privește evoluția epidemiei în București, Marcel vela a spus că este „o evoluție firească”, pentru că este cea mai mare aglomerare urbană din România, însă în privința ratei la 100.000 de locuitori, Capitala nu este pe primul loc.

Întrebat dacă este posibil să se decidă izolarea anumitor regiuni, ministrul Vela a replicat că „orice dcizie care se va lua nu se va lua de politicieni, de miniștri. Toate deciziile se iau după o analiză pertinentă făcută de specialiști în epidemiologie și boli infecțioase”.

Marcel Vela a mai spus că nu există un studiu oficial făcut de grupul tehnic de lucru și care să fi ajuns pe masa Comitetului Național pentru Situații de Urgență privind o evoluție „megadramatică” pe situația României.

„Studii alarmiste făcute de un institut din londra sau specialiști de la vreo facultate cu renume mondial se pot întâmpla, dar nu cred că trebuie să ne ocupăm tot timpul cu tot ce se întâmplă cu studiile unora aplicabile în orice loc”, a adăugat ministrul.

Sursa G4MEDIA.ro// foto: Inquam Photos / Octav Ganea