Mon. Feb 6th, 2023

Vasile Dancu: Spitalul regional de la Cluj este o iluzie

Vasile Dâncu, președintele Consiliului Național al PSD și candidatul care deschide lista partidului pentru Senat în județul Cluj, a spus duminică seară la o emisiune a postului B1TV că spitalele regionale sunt o iluzie și că realizarea lor nu este dorită de sistemul medical.

Totodată, acesta a spus că în perioada în care a coordonat Ministerul Sănătății, în 2016 (când era vicepremier în guvernul Cioloș – n.red.), proiectul s-ar fi blocat după ”o vizită a unei delegații europene care să ne spună că este imposibil de făcut de noi, pentru că noi nu știm să facem studii de fezabilitate”.

”Spitalul regional de la Cluj este o iluzie. Acest spital nu se va realiza foarte repede, chiar dacă, din când în când, în campanie, apare câte un desen, apare câte o machetă… Se discută foarte mult despre asta. Știu pentru că am coordonat pentru un an, în 2016, și Ministerul Sănătății. Țin minte ce s-a întâmplat atunci. Am fost blocați în proiectele noastre de a face cele trei spitale regionale datorită unor interese foarte interesante.

Am început să facem studiile, pentru că nu se nu se mapase nevoia de sănătate pe fiecare regiune, pentru că e nevoie în primul rând, ca să iei banii ăia europeni, era vorba numai despre 150 de milioane de euro, nu erau foarte mulți bani dar totuși erau ceva bani, trebuia mapate nevoile și după aceea făcut studiul de fezabilitate. Noi am început să facem în regie proprie.

Împreună cu Ministerul Sănătății am început să facem proiectul, am mapat nord vestul… după ce am reușit să depășim bătălia pentru terenuri, pentru că ani de zile s-au bătut politicieni… unde să fie spitalul regional, și atunci a fost mai simplu: am obținut unitatea militară din Florești (localitate limitrofă municipiului Cluj-Napoca – n.red.).

După aceea am observat că nu există de fapt o voință politică serioasă pentru ca să se facă acest spital. Au fost foarte multe interese.

Țin minte că au venit cei de la Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiții, să preia de la MDRAP, pentru că preluasem ideea la MDRAP… a venit o delegație europeană să ne spună că este imposibil de făcut de noi, pentru că noi nu știm să facem studii de fezabilitate, trebuie să o facă Europa și… să treacă înapoi la Ministerul Sănătății.

Cu această ocazie tocmai a fost dat afară Patriciu Achimaș, care era un tânăr ministru din Cluj și au rămas la acel stadiu.

Ca să fiu sincer, mai sunt și alte rezistențe la asta. Nici medicii nu erau încântați să se mute undeva în afara orașului, aproape de autostradă, pentru că primele propuneri și cele mai puternice erau să modernizăm actualele spitale, care există în oraș.

Sunt cauze structurale pentru care sistemul nostru de sănătate nu vrea spitale regionale, și nu este o problemă de bani. Nu cred că vom reuși să le facem” a spus Dâncu.

Foto: Facebook – Vasile Dâncu

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11