Tue. Feb 7th, 2023

Variantă pentru școli: dacă apar cazuri de COVID într-o clasă, copiii nevaccinați trec obligatoriu în online

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a precizat, miercuri seara, la Digi24, că variantă discutată de autorități pentru școli, în contextul pandemiei, esta ca, atunci când apar cazuri de COVID într-o clasă, copiii nevaccinați să treacă obligatoriu în online, iar cei vaccinați să poată continua fizic cursurile.

Vineri va avea loc o întâlnire la Guvern, cu premierul Florin Cîțu, miniștrii Educației și Sănătății și alți responsabili guvernamentali pe tema regulilor pentru noul an școlar.

Ordinul cu noile reguli va fi aprobat la începutul lunii septembrie.

Andrei Baciu a precizat că lucrurile trebuie să fie fezabile, de aici fiind dificultatea de a lua decizii. Acesta a explicat că școlile sunt diferite și trebuie găsite soluții care să poată fi adaptate pentru fiecare școală.

Andrei Baciu a menționat că soluția cu trecerea doar a copiilor nevaccinați a fost propusă, în condițiile în care studiile științifice au arătat că persoanele vaccinate transmit într-o mică măsură virusul.

Secretarul de stat a spus însă că măsura nu îi vizează, așa cum este discutată acum, și pe profesori. El a explicat că, dintre toate profesiile, în domeniul educației sunt cei mai mulți angajați vaccinați, ca procent.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, miercuri, la Antena 3, că se va lua în calcul „demararea unei campanii de întâlniri interactive la nivelul fiecărei școli, mediată de către o persoană desemnată din fiecare școală și de către un reprezentant DSP, pentru a prezenta părinților interactiv problematica, importanța și necesitatea vaccinării. Se vor discuta și măsuri de stimulare a vaccinării. Nu vă ascund că este de luat în calcul, cu titlul de ipoteză, inclusiv acea decizie care în cazul apariției unor cazuri confirmate într-o clasă, cei care nu sunt vaccinați să treacă obligatoriu în online, iar cei care sunt vaccinați să poată continua cu prezență fizică, nu să fie obligați”.

„Opțiunea numărul unu este aceea de deschidere a școlii cu prezență fizică. Doar în situația în care vom fi obligați de o evoluție nefavorabilă, foarte pronunțată din perspectivă epidemiologică vom apela la acele scenarii. Ne dorim ca toți elevii să aibă acces în școală cu prezență fizică. Opțiunea numărul unu la momentul la care vorbim este școală cu prezență fizică începând cu 13 septembrie pentru toți elevii”, a subliniat ministrul Educației, citat de Edupedu.ro.

Masca va fi obligatorie în continuare în școli, indiferent dacă elevii sunt vaccinați sau nu. Distanțarea va rămâne o regulă. De asemenea, respectarea normelor de igienă și obligativitatea aerisirii spațiilor de învățământ.

În acest moment, pot fi vaccinați anti-COVID copiii începând cu vârsta de 12 ani, cu vaccinurile Pfizer sau Moderna.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11