April 24, 2024

Un deputat de Cluj l-a luat la intrebari pe Viceprim-ministrul V.Dancu. Subiectul: subventionarea de urgenta a scolii si gradinitei aflate in faza de constructie!

Deputatul liberal Adrian Oros, ales in colegiul Manastur/Grigorescu, insa cu domiciliul in Floresti, membru in Comisia de Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport din cadrul Camerei Deputatilor, i-a adresat viceprim-ministrului Vasile Dancu cateva intrebari legate de “atitudinea de mi se rupe afisata de-a lungul a cateva luni” fata de solilictarile exprimate in scris de catre primaria Floresti privind subventionarea de urgenta a scolii si gradinitei aflate in faza de constructie din Cartierul Cetatea Fetei, respectiv de pe strada Ioan Rusu”.

adrian oros

Este bine de stiut, Adrian Oros nu a fost ales deputat in Colegiul din care face parte Florestiul, localitatea fiind reprezentata doar pe documentele Camerei Deputatilor de catre senatorul PSD Alexandru Lapusan si Udemerostul Mate Andras. I-ati vazut prin Floresti???

Iata textul interpelarii deputatului liberal Adrian Oros:

“Stimate Domnule Viceprim-ministru,

Am primit o petiție la cabinetul meu parlamentar din partea primăriei comunei Florești, jud. Cluj prin care semnalează situaţia dificilă cu care se confruntă din cauza lipsei fondurilor pentru continuarea  şi finalizarea investiţiilor de strictă necesitate: şcoala de pe B-dul “Cetatea Fetei” şi grădiniţa cu program prelungit de pe strada „Prof. Ioan Rus”.

Comuna Floreşti este cea mai mare comună de pe teritoriul României având, în conformitate cu datele Direcţiei Judeţene de evidenţă a persoanelor Cluj, o populație de 28.542 de locuitori grupată pe categorii de vârstă după cum urmează: între 0-14 ani o populaţie de 5593 de persoane, între 14-18 ani o populaţie de 866 persoane, între 18-35 ani o populaţie de  9530, între 35-65 ani o populaţie de 10.721, peste 65 ani o populaţie de 1832, în condiţiile în care doar pe raza judeţului Cluj există municipii cu o populaţie mult mai scăzută. Pe raza comunei Floreşti există 2 şcoli, 4 grădiniţe, din care două clădiri sunt închiriate cu un număr efectiv de elevi şi preşcolari de 1556.

Primăria mi-a adus la cunoştinţă faptul că a înregistat adresele:  la Guvernul României cu nr. 17/491 din 15.01.2015, la MDRAP cu nr. 20/586/IM/15.01.2015, la Ministerul Educaţiei Naţionale cu nr. 26.187 din 01.02.2016 prin care solicita subvenţii de la bugetul de stat pentru susţinerea investiţiilor sus –amintite în derulare.

Până la acest moment,  Programul de Dezvoltare al Comunei s-a realizat strict din bugetul local, şi cuprinde peste 10 investiţii majore. Primăria Floreşti solicită sprijinul autorităţilor centrale pentru realizarea celor două proiecte: şcoala şi grădiniţa. Concret, demersul primăriei se referă la acordarea de subvenţionare de la bugetul de stat pentru următoarele investiţii:

  • “Proiectare și lucrări de construire școală P+2E, împrejmuire, branșamente, utilități pe B-dul Cetatea Fetei, Comuna Florești, Județul Cluj” – valoarea totala a lucrării : 585.482,00 lei, cu o capacitate de 900 de elevi. Cladirea a fost prevazuta cu 24 de sali de clasa, cate 8 sali de clasa pe nivel, cu o capacitate maxima de 30 de elevi fiecare si 6 sali pentru laboratoare, cate 2 laboratoare cu anexa laborator pe nivel, cu o capacitate maxima de 30 de elevi fiecare laborator, grupuri sanitare pentru  elevi fete, baieti si persoane cu dizabilitati, 3 case de scari, lift, cabinet informatica, biblioteca-sala de lectura, sala de festivităţi, cabinet medical, cabinet psihologic, depozite material didactic si alte spatii administrative.
  • „CONSTRUIRE GRĂDINIȚĂ CU PROGRAM PRELUNGIT P+E, ÎMPREJMUIRE, BRANŞAMENTE UTILITĂŢI”, Floreşti, com. Floreşti, str. prof. Ioan Rus, jud. CLUJ – construirea unei grădinițe cu o capacitate de 240 locuri, pentru a satisface nevoile familiilor cu copii preşcolari. Valoare – 4.552.613,67 lei.

Vă întreb, domnule Viceprim-Ministru, ce  punct de vedere  aveţi în legătură cu problema semnalată mai sus, şi dacă există soluţii pentru subvenţionarea de urgenţă a celor două investiţii importante pentru cei 6500 de preşcolari şi elevi din cea mai mare comună din România.

Solicit răspuns scris.

          Cu stimă,

DEPUTAT PNL Adrian Oros”

Sursa textului interpelarii; Voceaclujului.ro/Adrian Oros