September 25, 2023

Sute de locuri de parcare DISPAR din centrul Clujului. Anunțul făcut de Primărie

Primăria municipiului Cluj-Napoca a anunțat vineri că toate locurile de parcare la bordură dintre cartierul Mărăști și până în Piața Unirii se desființează. De asemenea, și parcările din Piața Avram Iancu vor dispărea.

“Având în vedere proiectul de implementare a benzii dedicate pentru transportul în comun pe axa Est-Vest, Primăria Cluj-Napoca anunță faptul că, începând de duminică, 20 august 2017, se interzice parcarea (se desființează parcările) pe Bd. 21 Decembrie 1989, pe tronsonul cuprins între stația  Someșul și Piața Unirii și în Piața Avram Iancu- latura estică (partea dinspre catedrală)”, este anunțul municipalității, citat de monitorulcj.ro.

Banda dedicată pentru mijloacele de transport în comun în zona centrală, pe relaţia Est-Vest, cu o lungime de 1,6 kilometri, va fi gata în câteva zile și nu la 1 septembrie cum era inițial preconizat.

“Trebuie să luăm o decizie importantă. Nu putem fi prietenoși, în același timp, și cu mijloacele de transport în comun și cu bicicliștii și cu pietonii și cu traficul general. Decizia noastră este clară înspre încurajarea folosirii mijloacelor de transport în comun, a mijloacelor alternative, a bicicletelor, motocicletelor, mopedelor și mersul pe jos. În această direcție vom face o bandă dedicată mijloacelor de transport în comun de la Biserica Sf. Petru până la Primărie. În data de 21 august vom da drumul circulației pe această bandă dedicată. Cu siguranță că mijloacele de transport în comun vor ajunge mai repede decât cei care folosesc mașina personală. Este și normal și firesc. Dintr-un studiu se arată că peste 80% dintre mașini au o singură persoană înăuntru. Și atunci trebuie să prioritizăm și să alegem. Am ales dezvoltarea mijloacelor de transport în comun”, spunea în urmă cu câteva zile viceprimarul Clujului, Dan Tarcea la o emisiune radio.

Primarul Emil Boc spunea în cadrul unei dezbateri publice privind implementarea benzilor dedicate că odată cu înfiinţarea noii benzi dedicate, pe traseu, se vor desfiinţa 132 de locuri de parcare, dar se vor înfiinţa un număr de 256.

„Pe tot tronsonul de la Mărăşti şi până la Primărie dispar 132 de locuri de parcare şi se înfiinţează 256 de parcări. Adică, platforma pe care am creat-o în mod special pe strada Năvodarilor, 228 de locuri, plus cele 28 de locuri de pe strada Curie, sunt 256 de locuri de parcare create. Au fost desfiinţate pe întreg tronson 132 de locuri de parcare.  Prin  această încercăm să oferim oamenilor o alternativă la o problemă sensibilă, cea legată de locurile de parcare. Pe această bandă vor putea circula şi biciclete. În urma introducerii acestei benzi dedicate, se va reduce timpul de deplasare până la Primăria Cluj-Napoca. Vom continua extinderea benzilor dedicate şi pe alte tronsoane din municipiu”, spunea Boc.

Sursa:  monitorulcj.ro