Stare de alertă epidemică privind gripa//Școlile nu se închid// Se recomandă evitarea aglomerației, masca în spații închise
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Educației, Ligia Deca, au susținut, joi, o conferință de presă pe tema situației epidemiologice din țară. Se recomandă evitarea aglomerației, purtarea măștii de protecție în spațiile închise aglomerate, inclusiv în școli, aerisirea încăperilor, menținerea igienei.
- Accentul trebuie să fie pe prevenție, eventual izolarea copiilor acasă și realizarea triajului zilnic atunci când copiii intră la cursuri la școli și grădinițe.
- Recomandăm purtarea măștii de protecție de către cadrele didactice și, de ce nu, și de către copii.
- E foarte important ca încăperile să fie aerisite.
- Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.
În spitale vor fi limitate vizitele, iar orice persoană care intră în contact cu pacienții va trebui să poarte echipament de protecție.
În opinia sa, nivelul de alertă epidemică este mediu.
“Scopul conferinței de presă e de a explica contextul epidemic legat de gripă și pe de altă parte măsuri și recomandări. Nu dorim să introducem restricții, ci să facem populația partener, încât să ținem sub control un fenomen natural, gripa, care apare sezonier.
Ce înseamnă săptămână epidemică? O săptămână în care activitatea epidemică este peste pragul epidemic. O succesiune de trei săptămâni epidemice duce la declararea epidemiei de gripă.
Situația actuală depășește sensibil, cu peste 20% media multianuală a perioadei de referință – ultimii 5 ani prepandemice.
Vârful era mai târziu, în luna februarie. De data aceasta avem în decembrie-ianuarie. Înseamnă că sezonul gripal e mai rapid.
Rata de pozitivare a testelor depășește cu mult 10%.
Datele din ultima săptămână au ajuns la 37% dintre probe pozitive.
Este posibil ca în acest sezon vârful să fie atins în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, după care va urma o scădere. În ultimii 10 ani, tendința este de apropiere către începutul anului a vârfului.
Situația particulară din acest an se datorează mai ales situației din 2021-2022 când circulația acestor virusuri a fost mai redusă și populația are o imunitate mai redusă.
Durata acestor valuri de infecție e de obicei între 2-4 săptămâni.
Având în vedere aceste considerente, avem câteva seturi de măsuri. Unele sunt pentru populația generală, sunt măsuri recomandate, nu sunt diferite de cele din pandemie: evitarea aglomerației, purtarea măștii în spațiile închise aglomerate, igiena, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, consultarea centrelor de evaluare sau a centrelor de permanență și continuarea vaccinării antigripale mai e recomandată una-două săptămâni.
În școli: realizarea triajului zilnic, utilizarea măștilor de protecție de către cadrele didactice, eventual de către copii în anumite circumstanțe. E o recomandare nu o obligație. Asigurarea materialelor necesare dezinfecției, aerisirea periodică a încăperilor.
Pentru angajatori: evitarea aglomerărilor în spațiile de lucru, purtarea măștii, triaj epidemiologic.
Măsuri la nivelul unităților sanitare: triaj zilnic pentru personal, purtarea echipamentului de protecție pentru toate persoanele care vin în contact cu pacienții, limitarea programului de vizite.”, a declarat ministrul Sănătății.