September 8, 2024

Școlile rămân deschise, pentru că încă nu s-au umplut destul spitalele. Clujul e cel mai aproape de limită

Spitalele din țară au ocupate acum 34% din paturile alocate bolnavilor de Covid-19, deci şcolile îşi vor menţine activitatea cu prezenţă fizică și săptămâna viitoare, conform hotărârilor în vigoare, a declarat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, într-o conferinţă de presă.

„În acest moment, vorbim de un grad de ocupare al paturilor de 34,05% la nivel naţional. Înseamnă că săptămâna viitoare toate şcolile îşi menţin activitatea în formatul normal deschis, nedepăşindu-se acest nivel de 75%”, a spus Baciu.

Potrivit acestuia, la nivel judeţean gradul de ocupare a paturilor variază între 5% şi 58%.

Cele mai mari grade de ocupare sunt în județele Cluj – 58% și Suceava – 56%, în vreme ce la București și Ilfov sunt ocupate doar 26,58% din locuri.

Cele mai puține paturi Covid-19 sunt ocupate în Mehedinți (5,3%) și Brăila (8,19%).

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat joi că tendinţa de creştere a cazurilor va continua.

”Această evoluţie ne aşteptăm să mai dureze cel puţin două săptămâni, până la 10 februarie, iar un trend descendent o să schimbe datele problemei (…) Sistemul de sănătate, în anumite judeţe, dă semne, nu de epuizare, ci semne de blocare, dacă vreţi.

Judeţul Cluj are cea mai mare rată de spitalizare din ţară. 58% dintre paturi sunt ocupate. Dacă se ajunge la 75% săptămâna viitoare, atunci o să luăm prima decizie de suspendare a activităţii  de învăţământ în unul dintre judeţele ţării”, a completat ministrul Sănătăţii, în şedinţa de guvern.

Acesta a precizat că spitalele se aglomerează în unele judeţe.

”La ATI, ne găsim sub 40% rată de ocupare a paturilor, dar, sunt, de asemenea, judeţe care prin caracteristicile locale au mai puţine paturi ATI şi acolo este posibil ca de săptămâna viitoare  să începem transferuri între judeţe, lucru care s-a mai întâmplat”, a mai afirmat ministrul.

Pe de altă parte, secretarul de stat Baciu a anunţat că, până în prezent, sunt operaţionale la nivel naţional 205 centre de evaluare.

„Până la acest moment, avem 205 centre de evaluare operaţionale în care au fost evaluate, între 24 şi 27 ianuarie, 2.074 de persoane care de fapt ar fi trebuit să fi mers în unităţile de primiri urgenţe sau spitale”, a susţinut Andrei Baciu.

El a amintit că a fost încheiat un contract care prevede achiziţionarea unui număr de 50.000 de doze de Molnupiravir.

„S-a semnat un contract cu o primă medicaţie antivirală inovativă apărută de curând, un contract încheiat pentru 50.000 de doze de Molnupiravir”, a mai arătat Andrei Baciu.

Sursa: Agerpres.ro