Mon. Jan 30th, 2023

Rusia a intrat în Donbas

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat luni desfășurarea de trupe în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, după ce le-a recunoscut ca fiind independente, accelerând criza de care Occidentul se teme că ar putea duce la un război major.

Un martor al Reuters a văzut tancuri și alte echipamente militare care se deplasau prin orașul Donețk, controlat de separatiști, după ce Putin a recunoscut oficial regiunile separatiste și a ordonat desfășurarea de forțe rusești pentru a “menține pacea”.

Aproximativ cinci tancuri au fost văzute într-o coloană la marginea orașului Donețk și alte două în altă parte a orașului. Vehiculele nu aveau însemne vizibile.

SUA iau în calcul să mute ambasada din Ucraina în Polonia după ce armata Rusiei a intrat în Donbas luni noapte. SUA au evacuat luni personalul Departamentului de Stat și operațiunile ambasadei din Ucraina în Polonia, pe fondul temerilor că elementele de securitate s-ar putea deteriora rapid în următoarea perioadă: „Din motive de securitate, personalul Departamentului de Stat aflat în prezent în Liov va petrece noaptea în Polonia”, potrivit unui comunicat citat de Bloomberg.

Rusia a fost izolată și condamnată pentru acțiunile sale în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, iar reprezentantul american la ONU a transmis că SUA nu intenționează să furnizeze arme nucleare Ucrainei pe care însăși Kievul nu le dorește. 

Principalele evenimente:

Principalele evenimente:

08.47 Armata ucraineană a anunțat marți că doi dintre soldații săi au fost uciși și 12 răniți în bombardamentele lansate de separatiștii pro-ruși în estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, cele mai multe victime din acest an, în condițiile în care încălcările armistițiului se înmulțesc.

Armata a precizat pe pagina sa de Facebook că a înregistrat 84 de cazuri de bombardamente din partea separatiștilor care, potrivit acesteia, au deschis focul asupra a aproximativ 40 de așezări de-a lungul liniei de front, folosind artileria grea.

UPDATE 08:43 Marea Britanie urmează să anunțe marți noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce secretarul de externe Liz Truss a declarat că acțiunile lui Putin nu pot fi lăsate „nepedepsite”. Sancțiunile vor fi ca răspuns la „încălcarea dreptului internațional de către Rusia și atacul asupra suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”, a spus ea. Secretarul de externe a adăugat că a vorbit cu Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afa

ceri externe, în urma „cel mai recent atac al Rusiei asupra suveranității ucrainene”, transmite The Guardian.

UPDATE 08:10 Cum funcționează în Rusia minciuna ca politică de stat: Ambasadorul rus în SUA spunea că Lugansk și Donețk sunt părți ale Ucrainei cu doar o zi înainte ca Putin să le recunoască independența.

UPDATE 08:06 Rusia a ameninţat Ucraina cu noi consecinţe în cazul unor „planuri militariste” din partea Kievului, după ce Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei şi a trimis acolo trupe, informează marţi DPA.

UPDATE 07:37 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a reiterat „sprijinul neclintit” al Statelor Unite pentru Ucraina după ce a vorbit luni la telefon cu ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba.

UPDATE 07:29 Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au înregistrat în 48 de ore peste 3.200 de noi încălcări ale armistiţiului care ar trebui să fie în vigoare în estul Ucrainei, au anunţat aceştia într-un comunicat de presă dat publicităţii în cursul nopţii de luni spre marţi, notează AFP, citată de Agerpres.ro. 

UPDATE 07:25 Ședința Consiliului de Securitate al ONU s-a încheiat după 90 de minute de discuții tensionate. Rusia a fost izolată și condamnată în bloc de reprezentanții guvernelor occidentale pentru invazia din Donbas.

UPDATE 07:22 Statele Unite se coordonează cu aliații și vor anunța noi sancțiuni împotriva Rusiei marți, potrivit unui raport Reuters care citează oficiali americani.

UPDATE 07:17 SUA au evacuat luni personalul Departamentului de Stat și operațiunile ambasadei din Ucraina în Polonia, pe fondul temerilor că elementele de securitate s-ar putea deteriora rapid în următoarea perioadă: „Din motive de securitate, personalul Departamentului de Stat aflat în prezent în Liov va petrece noaptea în Polonia”, potrivit unui comunicat citat de Bloomberg.

UPDATE 06:29 Statele Unite și aliații săi nu intenționează să furnizeze arme nucleare Ucrainei, care ea însăși nu le dorește, a declarat Linda Thomas-Greenfield, reprezentant american la ONU, la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, citată de agenția rusă de stat RIA Novosti:

  • „Statele Unite și aliații noștri nu au intenția de a furniza arme nucleare Ucrainei, iar Ucraina nu le dorește”, a declarat aceasta.

UPDATE 06:23 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ținut o alocuție televizată la primele ore ale dimineții de marți, ora Ucrainei, excluzând orice concesii teritoriale și făcând apel la pace, transmite The Guardian. Printre altele, președintele ucrainean a transmis că Ucraina nu se teme de nimeni și de nimic și că nu vor ceda nimic din ”pământul lor”.

 

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11