June 12, 2024

România vrea să construiască un avion de luptă. Ministrul economiei: Este un proiect de țară, o provocare

România își propune să facă pași înainte spre producţia unui avion militar sută la sută românesc. Ministrul economiei, Florin Spătaru, aflat vineri în vizită la Fabrica de Avioane Craiova, a spus că aceasta are, de asemenea, capacitatea de a moderniza avioane ale Armatei Române, dar şi civile., informează Digi24.ro

Întrebat ulterior de presă dacă există în plan un nou avion și dacă a discutat despre asta la Craiova, ministrul Florin Spătaru a spus că este o provocare pe care a lansat-o tuturor celor din industria aeronautică. „Domnul președinte al Consiliului Județean mi-a spus că în perioada următoare va fi semnat un cluster între principalele companii care lucrează în domeniul aeronauticii. De asemenea, noi am avut o propunere și vrem să susținem un astfel de demers, astfel încât toate aceste companii să poată veni cu un cu proiect de țară”, a spus ministrul economiei.

Florin Spătaru a vorbit prima oară despre un astfel de proiect ambițios, al unui avion sută la sută produs în România, în luna februarie, când a fost la Aerostar Bacău.

La Craiova, ministrul a urcat la bordul unui avion IAR-99 Șoim (avion militar românesc de antrenament și recunoaștere, produs de Avioane Craiova) și a cerut explicații:

– E ok, el a fost modernizat?

– Da, el a fost modernizat în 2003 pentru MiG, acum facem trecerea la F-16 și va fi nevoie de ceva asemănător cu F-16, i-a explicat pilotul.

„Acest Șoim, care e la îndemână – avem carcasa, avem documentația întocmită – și împreună cu ceilalți furnizori să facem un proiect românesc pe care să-l lansăm către MApN și către piețele regionale”, a schițat ministrul economiei planurile pentru noul avion sută la sută românesc.

Foto: Facebook – Minsterul Economiei

„Aici vom avea nevoie de timp și de bani ca să putem face lucrul ăsta”, a recunoscut el.

Avioane Craiova (AVIO), companie aeronautică controlată de statul român, are în derulare un contract în valoare de 275 milioane lei, fără TVA, cu Ministerul Apărării Naţionale, pentru modernizarea a 10 aeronave IAR-99, care vor fi folosite pentru pregătirea piloţilor care vor zbura ulterior pe aparate F-16 Fighting Falcon. În acest moment, potrivit conducerii fabricii, 4 avioane sunt deja în fabrică şi sunt în diferite stadii de lucru pentru modernizare. 

sursa: Digi24.ro