March 21, 2023

România// 3 din 4 cazuri de acte sexuale cu copii sunt considerate ca fapte consimțite!

In 3 din 4 dosare penale în care au fost judecate acte sexuale cu copii, judecătorii au apreciat că relațiile intime au fost consimțite, deși era vorba de fete cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani.

Din 2016, CEDO  a pus România sub supravegehere

În cei trei ani de când a fost pusă sub supraveghere, România nu a făcut nimic concret în rezolvarea situației, dovada fiind cele opt cazuri judecate între 2016 și 2019 și în care problemele semnalate de CEDO continuă să existe, scrie monitorulcj.ro.

Specialiștii consultați sunt de acord că problema există inclusiv la nivel de Cod penal, unde distincția dintre act sexual cu un minor și viol nu este clară.

Când un minor cu vârsta sub 15 ani este abuzat sexual în România, șansele ca o instanță de judecată națională să încadreze ca viol infracțiunea comisă sunt reduse. Statistic: cam o șansă din patru. Dacă agresorul nu lasă urme care să probeze constrângerea fizică, judecătorii pleacă în cele mai multe cazuri de la premisa că actul sexual s-a produs și cu acceptul copilului căzut victimă.

În multe din aceste cazuri, justiția română consideră că victime de 7, 9, 11 sau 13 ani și-au dat consimțământul pentru a întreține relații sexuale cu abuzatorii lor. Dacă nu există urme ale constrângerii fizice, care să dovedească faptul că victima s-a împotrivit, judecătorii tind să adopte o încadrare juridică fundamentată pe ideea că a existat o formă de consens între abuzat și abuzator.

„Este o problemă de delimitare pentru că diferența dintre viol și act sexual cu un minor e una destul de simplă, juridic vorbind. Violul nu e consimțit, actul sexual cu un minor e consimțit. Minorii, după legea civilă, nu pot să își exprime până la 18 ani consimțământul, iar în anumite cazuri până la 16 ani. Însă consimțământul nu este bine definit”, a spus avocatul Radu Chiriță.