Reforma Constituției: prioritatea lui Theodor Paleologu
Candidatul PMP la funcția de președinte al României, Theodor Paleologu pune criza politică din România pe seama incoerenței din Constituția actuală, acompaniată de jocurile politice dintre președintele Klaus Iohannis și guvernul deficitar Dăncilă.
Cu ocazia conferinței de presă de la Cluj-Napoca, Theodor Paleologu și-a reînnoit alături de senatorul Vasile-Cristian Lungu, președinte PMP Cluj intenția de a discuta serios reforma Constituției României din poziția de președinte al țării. „Sigur că nu se face ușor o reformă a Constituției, va fi nevoie de o largă majoritate parlamentară, iar Constituția spune că revizuirea ei se face prin intermediul guvernului. Deci nu e operațiune simplă, e dificilă, dar trebuie făcută, pentru că altfel suntem abonați la crize politice precum cea care e acum”, a declarat candidatul în timpul conferinței.
Nu doar că își propune modificarea anumitor puncte din Constituție, dar candidatul PMP aduce trei soluții pertinente în ceea ce privește această schimbare, mai exact, soluții referitoare la dizolvarea Parlamentului în caz de criză. Astfel, Theodor Paleologu alături de PMP propune trei variante: autodizolvarea Parlamentului conform unui prag prestabilit (fie majoritate simplă sau calificată însemnând două treimi), dizolvarea Parlamentului în urma unui referendum de demitere a Președintelui care a eșuat (cele două cazuri din timpul lui Traian Băsescu din 2007 şi 2012, când referendumul a eşuat, dar majoritatea parlamentară nu a plătit politic) sau dizolvarea Parlamentului (Legislativului) în urma unui referendum convocat de Președintele României cu acest scop binedeterminat.
Reforma Constituției ar trebui să aducă în discuție și redefinirea regimului politic din România, fie republică pur parlamentară, fie o republică în care președintele să aibă mai multă autoritate pentru a putea interveni în momente de conflicte interne conform declarațiilor candidatului PMP, Theodor Paleologu. Astfel, se poate implementa reducerea numărului de parlamentari și ineficiența politică să fie taxată mai ușor și mai rapid.