Fri. Jan 27th, 2023

Răzvan Cherecheș: “Putem avea un milion de morţi şi să nu atingem imunitatea de grup”

Răzvan Cherecheş, expert în politici de sănătate publică avertizează că proape un milion de oameni ar putea să moară din cauza COVID-19, iar România nu va atinge imunitatea de grup.

Cherecheş susține că România riscă să aibă de la circa 240.000 şi până spre un milion de morţi dacă nu se iau măsuri ferme. Estimarea e făcută în condiţiile în care rata mortalităţii ar creşte enorm, de la 3% cât e în prezent până aproape de 10%, cât a fost în Lombardia.

 

Acest scenariu este posibil deoarece oamenii nu vor putea fi trataţi şi salvaţi, în condiţiile în care spitalele sunt deja pline, iar sistemul sanitar în prag de colaps.

„Să facem un calcul simplu: în momentul de faţă, tulpina Delta e extrem de infecţioasă. Noi nu ştim câţi s-au imunizat anterior. Nu avem nici cea mai vagă idee câţi au trecut prin infecţie. Hai să spunem că avem 30% imunizaţi, asta înseamnă circa 6 milioane de oameni şi să admitem că sunt încă 6 milioane care au trecut prin boală. Aşa, ca o estimare generală. Tot ne mai rămân 8 milioane de oameni care sunt complet vulnerabili la infecţie. Din aceştia, 3% e rata de mortalitate normală la noi în condiţiile în care au acces la tratament. 3% din 8 milioane sunt 240.000 care ar avea risc de moarte. Atenţie, asta dacă ar avea toţi acces la terapie intensivă! Dar nu vor avea, căci se vor îmbolnăvi toţi deodată şi pot fi un milion de morţi”, atenţionează expertul, potrivit Adevărul.

Mai mult decât atât, Cherecheș este de părere că România se află într-o situaţie fără ieşire, deoarece, chiar dacă se vor lua măsuri dure, țara nu va ajunge la imunitate generală iar pandemia nu se va opri. Un lockdown va scădea momentan numărul morţilor, dar românii vor continua să nu se vaccineze și consecințele vor fi grave.

„Părerea mea e că şi presupunând că nu mai apare o tulpină nouă, nu cred că în România vom ajunge la imunitate de grup. Pentru că s-a pierdut startul, iar încrederea odată pierdută se recâştigă foarte greu. E nevoie de efort continuu, de onestitate, de comunicare directă şi de deschidere extrem de mare, dar nu văd de unde ar veni asta. Mediul politic actionează obscur, nu e nimic transparent. Interesele sunt transparente, dar atat. Comunicarea este extrem de proastă. Nivelul de comunicare şi la primul ministru şi la preşedinte, şi la ministrul Educatiei şi la miniştrii Sănătăţii de până acum este incredibil de prost”, a punctat Cherecheş.

Populaţia României, în mare parte, se va imuniza trecând prin boală şi nu prin vaccinare, dar până vom atinge un prag de 75-80% de imunitate, va mai dura cel puţin un an sau doi.

„Fără îndoială, la un moment dat, în mod natural, şi acest val va ajunge să se autolimiteze pentru că va ajunge să epuizeze din volumul de oameni. Şi atunci, mai degraba decât partea de vaccinare, care va acoperi o parte din populaţie, restul populaţiei va trece prin boală şi aşa se va imuniza. Noi, din fericire, ne vom imuniza natural într-o proportie mare iarna asta, însă din păcate cu costuri mari şi cu morţi. Dar tot nu va fi suficient cât să nu mai avem şi alte valuri.  Dar cât timp va mai dura totul, asta nu cred că cineva poate să spună. Poate un an, poate doi, timp în care dacă nu apar tulpini noi vor fi valuri mai mici, dar tot vor mai fi restricţii”, a concluzionat expertul.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11