March 21, 2023

Raportul 10 august a fost declasificat si trimis la DIICOT. Va fi facut public dupa finalizarea anchetei!

Raportul 10 august a fost declasificat și trimis la DIICOT și că va fi public după ce se încheie ancheta penală, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela.

Marcel Vela a precizat, într-un briefing de presă, că azi dimineață a primit ultimul aviz de la instituțiile implicate.

„DIICOT ne-a comunicat că ia act de acest raport, care poate fi folosit acum în ancheta penală. Datele din raport sunt la dispoziția DIICOT”, a precizat ministrul.

„Vă asigur de toată deschiderea MAI și în continuare. Dorim să redevenim un minister deschis, care nu mai ascunde date și informații din interiorul instituției”, a mai declarat Marcel Vela.

El a explicat că, potrivit Codului de Procedură Penală, „tot ce se derulează în dosar nu este public”.

Până nu se definitivează ancheta penală, noi nu putem să dăm date din raport și din dosar. Când ancheta se finalizează, el devine public”, a spus ministrul.

Vela a precizat că toate instituțiile au fost de acord cu desecretizarea, inclusiv Jandarmeria, astfel că nu înțelege de ce fostul ministru Carmen Dan nu l-a desecretizat.

„Vom analiza și schimba procedurile legislative cu privire la intervenții și vom depune efoturi ca imaginea instituțiilor din cadrul Ministerul de Interne să fie pozitivă”, a mai anunțat ministrul de Interne.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la mitingul diasporei din 10 august anul trecut. De partea cealaltă, 160 de membri ai forţelor de ordine au reclamat şi ei că au fost agresaţi de demonstranţi.

Până acum au fost audiați peste 1.100 de martori şi sute de victime ale violenţelor.

Până la decizia de astăzi, doar o parte dintre documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate şi au ajuns la procurori.

Sursa: G4Media.ro