July 10, 2024

Rafila vrea ca antiviralul Favipiravir să ajungă în farmacii: Poate să scurteze durata bolii, dar nu influențează riscul de deces

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți, la Constanța, că se fac demersuri pentru ca antiviralul Favipiravir să poată fi cumpărat din farmacii, însă a avertizat că acest medicament poate să scurteze durata bolii, dar nu influențează riscul de deces și, totodată, este foarte toxic, informează G4Media.ro.

Alexandru Rafila a precizat că nu pot să ajungă în farmacii decât medicamente recomandate de comisia de specialiști a Ministerului Sănătății.

„Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir – poate să scurteze cu 2-3 zile durata bolii, dar nu influențează în niciun fel formele complicate sau decesul. Pot lua numai persoanele evaluate și cu prescripție medicală, pentru că sunt medicamente foarte toxice, care influențează inclusiv sarcina”, a subliniat ministrul.

În ceea ce privește Arbidol, ministrul Sănătății a precizat că „este un medicament pentru care nu există la nivel global niciun studiu care să arate că influențează în vreun fel infecția cu coronavirus. Prin urmare, comisia Ministerului Sănătății nu a putut să-l recomande pentru a putea fi aprobat pentru punerea pe piață”.