February 25, 2024

Rabla pentru electrocasnice 2021 începe vineri, etapizat. Ce magazine sunt acceptate în program!

Programul Rabla pentru electrocasnice din 2021 va începe vineri,14 mai, dar înscrierile se vor face etapizat, pe tipuri de produse, nu toate deodată aşa cum s-a întâmplat până acum.

Bugetul este de 75 milioane lei, aproape dublu faţă de cel din 2020 (40 milioane lei) va fi şi el împărţit pe categorii de produse, după cum a anunţat chiar ministrul Mediului, Tancsoz Barna.

„Regula de bază este, în primul rând, să subvenţionăm schimbarea aparaturii electrocasnice care consumă cel mai mult în casă: frigiderul, maşina de spălat rufe şi maşina de uscat rufe. Sunt cele trei cu care pornim.  

Prima săptămână o să fie de înscriere, de înregistrare în sistem pentru toţi cetăţenii care doresc să participe în program, după care, la o săptămână, porneşte partea programului pentru cele trei componente: maşini de spălat rufe (şi maşinile de spălat vase intră în program), maşini de uscat rufe şi frigidere, a explicat ministrul mediului. 

După care venim cu partea de laptop, tabletă şi televizoare. Alocăm sume pentru fiecare componentă separat, astfel încât să nu ne trezim cum s-a trezit ministerul acum doi ani, cred, că 40% sau 60% din bani se duc pe televizoare”, a declarat ministrul.

Ordinul prevede modificarea valorii noilor vouchere.

Astfel: pentru maşinile de spălat rufe se vor acorda 300 lei (pentru cele cu noua clasă energetică A), 250 lei (pentru cele cu noua clasă energetică B) şi 200 lei (pentru cele cu noua clasă energetică C), faţă de 300 de lei în prezent pentru cele cu eficienţă energetică cel puţin A++.   Pentru maşinile de spălat rufe cu uscător, care nu erau prevăzute până acum în Programul Rabla electrocasnice se vor aloca tichete valorice de 500 lei (cele cu noua clasă energetică A), 450 lei (cele cu noua clasă energetică B) şi 400 lei (cele cu noua clasă energetică C). 500 lei se vor aloca şi pentru laptopuri.  

Pentru televizoare, maşini de spălat vase, frigidere, combine frigorifice, lăzi frigorifice şi congelatoare se vor acorda vouchere în valooare de 400 lei (cele cu noua clasă energetică A), 350 lei (cele cu noua clasă energetică B) şi 300 lei (cele cu noua clasă energetică C), faţă de 400 lei în prezent pentru cele cu eficienţă energetică cel puţin A, pentru televizoare şi cel puţin A++, pentru restul electrocasnicelor enumerate.

Lista comercianţilor validaţi pentru ediţia curentă a programului Rabla pentru electrocasnice a fost publicată încă din 23 decembrie 2020 şi include nume precum:  eMAG; Altex; Flanco; Carrefour; Auchan; Cora; Dedeman; Rombiz; Badabum; Demax 

Sursa: adev.ro/qsv905