April 19, 2024

Propunere legislativa venita din partea TNL Cluj pentru studenti “cu plata”// Aceeasi taxa de la inceputul si pana la finalizarea studiilor

Bogdan Pivariu, viceprimarul Florestiului si prim- vicepresedintele Organizatiei de Tineret PNL Cluj, a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca impreuna cu colegii sai din cadrul organizatiei TNL Cluj a initiat o propunere legislativa prin care studentii care ocupa locuri “cu plata” sa achite aceeași taxa de la inceputul si pana la finalizarea studiilor.

„Stabilirea acestei taxe la un anumit nivel de la inceputul si pana la finalul studiilor universitare ar asigura predictibilitate financiara pentru studenti si ar descuraja abandonul pe fondul cresterii taxelor de studiu. In prezent, un student care parcurge un ciclu de studii de 4 ani, de exemplu, poate fi in situatia în care taxa sa varieze destul de mult de-a lungul anilor – asa incat de la primul si pana la ultimul an diferenta sa fie consistenta, chiar si de peste 1.000 – 1.500 de lei. Astfel, studentii nu isi pot planifica finantele pentru a sustine plata taxei, asa cum se intampla in alte tari. Ne dorim ca rata abandonului in timpul studiilor universitare sa scadă, ne dorim ca studenții sa nu abandoneze programele de studiu pe care le urmeaza din motive financiare. In plus, plafonarea acestor taxe de studiu ar permite o mai ușoara planificare a unor instrumente juridico-financiare la care studenții sau familiile acestora pot apela pentru sustinerea taxelor universitare”, a declarat Bogdan Pivariu, prim-vice presedinte al Tineretului National Liberal Cluj si viceprimar Floresti.