Tue. Feb 7th, 2023

Prof. R. Cherecheș (UBB Cluj-Napoca): “Ne îndreptăm spre 2.000 de cazuri pe zi și spre un lockdown ca în primăvară!”

Criteriile de carantinare a localităţilor nu sunt suficient de clare, avertizează specialişti în sănătate. În plus, măsura trebuia luată mai devreme, spune Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai.

Sunt 8 criterii pentru carantinare, dar e foarte neclar dacă se utilizează două, patru sau toate dintre ele când autorităţile iau decizia de închidere a unei localităţi, a spus Cherecheş la Europa FM.

A fost lăsat, părerea mea, intenționat un spațiu de manevră pentru politicieni să decidă în funcție de situație. Când tu vrei să protejezi populația, trebuie să ai criterii foarte clare, să iei măsuri ferme și din timp, iar acest lucru nu s-a întâmplat. Părerea mea, în mai puțin de două săptămâni ajungem la două mii de cazuri pe zi și suntem pe un drum care ne îndreaptă cu pași mari spre un lockdown ca în martie și aprilie.

Răzvan Cherecheş spune că avem o capacitate de testare limitată, iar în aceste condiţii ar trebui testate în special persoanele din grupe de risc.

Este inacceptabil să prioritizezi cei care pleacă în concedii în Grecia, adică cei care duc banii din țară ca să sprijine economia altei țări. În același timp, tu nu testezi periodic personalul medical, șoferi de autobuz, cei care lucrează în supermarketuri. Aceștia sunt expuși zilnic, iar dacă unul singur e infectat, transmite mai departe ca focul.

Răzvan Cherecheş a mai spus la Europa FM că mesajele autorităţilor ar fi trebuit să fie mai clare:

Nu ar fi fost acceptabil ca un membru al Guvernului sau Parlamentului să apară în orice situație fără mască pe față. Am văzut președintele, premierul, parlamentari. Mesajul privind gravitatea pandemiei a fost decredibilizat.

Sursa: Europa FM.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11