April 19, 2024

Primaria Cluj declanseaza Operatiunea “Studii Arheologice pentru Centura Metropolitana”

Primaria Cluj-Napoca face demersurile necesare pentru intocmirea studiilor arheologice intruzive in cadrul proiectului “Întocmire Studiu de Fezabilitate, PUZ și DTAC pentru proiectul Drum Transregio Feleac TR35”, Etapa I – Centura Metropolitana și Etapa II – Drumuri de legătură, conform Autorizației pentru Diagnostic Arheologic Nr. 326/17.07.2019 eliberată de Ministerul Culturii și Identității Naționale-Direcția Patrimoniu Cultural.”

In acest sens, “Primăria solicită cetățenilor ce dețin imobile cu orice titlu, care sunt situate de-a lungul coridorului și în cadrul zonelor studiate, să permită accesul echipelor tehnice și utilajelor acestora pentru efectuarea în bune condiții a studiilor arheologice și a oricăror operațiuni necesare studiului de fezabilitate – în conformitate cu prevederile Legii 255/2010. Primăria Cluj-Napoca este la dispoziția cetățenilor pentru informații cu privire la proiectele sale de investiții aflate in diferite faze de dezvoltare. Pentru mai multe informații, vă recomandăm să sunați la Serviciul Administrare Căi Publice, telefon 0264/596030, interior 4410”, se arata în comunicatul transmis presei.

Centura Metropolitana va avea 38 km si va lega vestul comunei Gilau de Apahida. Are o alocare financiara de la Comisia Europeana de 150 de milioane de euro, bani care pot fi folositi pana în 2023. Costul final ar putea sa creasca cu aproximativ 100 de milioane.

Licitatia pentru realizarea studiului de fezabilitate, a planului urbanistic zonal si a detaliilor tehnice pentru autorizarea Centurii Metropolitane, a fost adjudecata catre societatea Explan, care s-a asociat cu doua firme din Ungaria, Transinvest Budapest și SpecialTerv, respectiv cu alta companie locala, Cadsil SRL.

Oferta Explan a fost de 17,1 milioane lei fără taxa pe valoarea adaugata, aproximativ 3,7 milioane de euro.

Transregio Feleac urmeaza a fi realizat in doua etape:

Gilau Vest – Cluj-Napoca Vest – 14,1 km si care se va intersecteaza cu Autostrada Transilvania. Drumul va avea are trei sectoare: centura Gilaului (2,3 km), legatura cu Clujul, prin partea de nord a localitatii Floresti (9,9 km), si traversarea Drumului Național nr. 1 pana in zona Colina, unde ar urma să facă jonctiunea cu centura (1,9 km).

Centura Clujului, pleaca din sud-vestul orasului si va trece prin spatele cartierelor Manastur, Zorilor, Buna Ziua, Gheorgheni, Someseni, spre Apahida. Tronsonul va masura are 24,2 km, iar costul acestuia se aproprie de 90 milioane de euro.