Sun. Jan 29th, 2023

Prețurile la apartamentele noi s-ar putea scumpi în viitorul apropiat

Potrivit dezvoltatorilor imobiliari, scrie blog.blitz-imobiliare.ro, în primele 5 luni ale lui 2021, prețurile la cele mai des folosite materiale de construcție au crescut între 30 % și 80%.

Astfel, din cauza pandemiei, producția de materiale prime necesare construcțiilor a fost afectată în multe țări furnizoare, iar lanțurile de producție și distribuție au avut de suferit. Și dacă anul trecut cererea a fost acoperită din stocuri, anul acesta stocurile nu au mai putut asigura necesarul.

Și cum cererea a fost în creștere, producția nu a putut ține pasul, prin urmare dezechilibrul dintre cerere și ofertă a dus la creșterea prețurilor.

Acest dezechilibru a afectat toate ramurile ce sunt implicate în construcții, inclusiv piața imobiliara din România.Prin urmare, planurile dezvoltatorilor au fost afectate, însă în funcție de gradul de independență financiară a fiecăruia, estimăm că doar unii vor alege să transfere o parte din costurile suplimentare către clienți.

În aceste condiții ne așteptăm ca scumpirea materialelor să ducă doar într-o oarecare măsură la scumpirea prețurilor la imobile.

Marc David, dezvoltator rezidențial din Cluj ne relatează că în primele 5 luni ale lui 2021, prețurile au crescut între 30 % și 80%, la cele mai des folosite materiale, aici intrând: fierul, polistirenul și lemnul. Astfel:

  • Creșterile la cel mai folosit material, fierul, au fost de 30%
  • La lemn prețurile au crescut în proporție de 80%.
  • Prețurile la vopsea au înregistrat o creștere de 11%
  • La ciment a fost o creștere de 15%,
  • Prețul la cărămidă a fost de 20 – 25%,

Manopera încă nu a fost afectată în mod direct, dar sunt anumite creșteri de 10%.

Potrivit dezvoltatorului imobiliar, prețurile apartamentelor nu vor crește proporțional cu creșterile de prețuri la materia primă, dar la bugetarea următoarelor proiecte dezvoltate se va ține cont cu siguranța de tendința de creștere a prețurilor la materialele de construcție. Astfel se estimează că prețurile la apartamente și case se vor scumpi cu cel puțin până la 15% în următoarea perioadă.

În momentul de față prețurile au crescut ușor în zonele centrală și semicentrală, iar evoluția acestora pe segmentul apartamentul noi de vânzare a avut o variație pozitivă de 16%, de la 1.563 Euro la la 1864 Euro în ultimele 3 luni.

Corespunzător, observăm că indicele Blitz pe Cluj a fost în scădere, prețurile la apartamentele noi fiind contrabalansate de prețurile la apartamentele vechi în scădere, explicabil prin mecanismul cererii și ofertei.

Sursa: blog.blitz-imobiliare.ro

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11