May 21, 2024

Prefectul de Harghita, demis de ministrul de interne pentru modul în care a gestionat situația ursului lovit de o mașină și lăsat să agonizeze 17 ore pe marginea drumului

Ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a demarat procedura de demitere a prefectului județului Harghita, anunță ministerul într-un comunicat.

“Având în vedere modul în care autoritățile județene au gestionat situația ursului lovit seara trecută de o mașină, între localitățile Praid și Sovata, astăzi a fost luată prima măsură administrativă dispusă de către ministrul Ion Marcel Vela.

Astfel, a fost începută procedura de demitere din funcție a prefectului județului Harghita pentru că, în calitatea sa de Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu a luat măsurile corespunzătoare pentru a gestiona eficient și operativ această problemă, deși a fost înștiințat în timp util de către ISU Harghita despre eveniment și suferințele animalului rănit.

De asemenea, vor fi efectuate verificări pentru a se stabili dacă sunt și alte persoane, manageri din structurile MAI de la nivel central, care nu au stabilit procedurile și responsabilitățile clare de intervenție, conform prevederilor legale”, se arată în comunicatul ministerului.

Context

Un urs a fost lovit de o mașină, sâmbătă seara, la ieșirea din localitatea Praid, județul Harghita. Deși autoritățile au găsit repede ursul rănit pe marginea drumului, acesta a rămas în cursul nopții fără niciun fel de îngrijire, și a fost împușcat abia duminică la amiază.

Persoanele din autoturismul care a lovit ursul nu au fost rănite, afectat fiind doar un copil care a avut un atac de panică. ”În urma impactului, atât ursul, cât şi autoturismul au părăsit partea carosabilă. Din accident nu au rezultat victime omeneşti, însă ursul a fost grav rănit, se pare că are membrele fracturate”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, citat de Agerpres.

În noaptea de sâmbătă spre duminică ursul a rămas pe marginea drumului, fără ca autoritățile să intervină în vreun fel. Duminică dimineață, ursul s-a târât pe șosea, circulația între Praid și Sovata fiind restricționată.

”Din păcate, din cauza biocraţiei şi a neasumării medicul veterinar nu a venit, substanţa tranchilizatoare nu a venit şi medicul nu şi-a asumat să ajungă la faţa locului. Noi suntem în teren cu toate instituţiile care ţin de mediu şi monitorizăm situaţia. În această situaţie, nu e nevoie de o derogare de la minister. Cred că e inuman să laşi un animal să agonizeze atât timp cât nimic din lege nu te opreşte să te opui”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe, într-o intervenție la Antena 3.

Tranchilizarea animalului a fost făcută la 14 ore de la accident, iar împușcarea sa la 17 ore.

Deși ministrul susține că nu era nevoie de o permisiune a Ministerului Mediului pentru împușcarea animalului, omorârea ursului în agonie s-a făcut pe calea birocratică obișnuită. Comisarul şef al Gărzii de Mediu Harghita, Balla Izabella, a precizat că solicitarea de împuşcare de la Asociaţia Vânătorul şi Pescarul Sportiv „Târnava Mare” a sosit duminică, în jurul orei 10.30. Instituţia pe care o conduce şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita au emis un punct de vedere favorabil pentru împuşcare, iar Ministerul Mediului a aprobat solicitarea de derogare. Ursul a fost împuşcat de vânători şi a fost îndepărtat de pe carosabil.

Ursul nu mai putea fi salvat având trei picioare fracturate.

”Din păcate în acest caz motivul nu este doar incompetența, ci și premeditarea. Este foarte greu de intervenit în astfel de cazuri, pentru că înființarea Serviciului de Intervenții în Situații de Urgență pentru Animale S[lbatice a fost blocat și faultat de diverși actori. Nu ne râmâne decât să pierdem ca țară, ca oameni, ca și comunități locale și să piardă și natura. Sau să schimbăm acest sistem ticăloșit, ținut ostatic de mafia trofeurilor”, a scris, pe Facebook, activistul de mediu Csibi Magor.