December 4, 2023

Peste 50 de romi din Dej au fost adusi cu ambulantele la spitalele clujene. Toate sunt infectate cu COVID-19!

In ultimele patru zile ambulanțele nu mai fac față pentru a transporta la spitalele din Cluj-Napoca persoanele confirmate pozitiv, bilanțul în comunitățile de romi din Dej depășind 50 de persoane, conform Someșeanul.

Vârsta acestora este cuprinsă între 1 și 68 de ani.

După ce vineri seară 26 de persoane au fost ridicate de la o adresă de pe strada Mihai Viteazu și de pe strada Brândușei, sâmbătă după-amiază a venit rândul altui lot de confirmați să fie ridicați de la domiciliu și transportați la Cluj-Napoca.

De la o altă adresă de pe strada Mihai Viteazu au fost ridicate sâmbătă 10 persoane, femei, bărbați și copii, alte trei persoane fiind preluate de la Spitalul Municipal Dej. Cu toții au fost transportați la spitalele din Cluj-Napoca, unde s-au alăturat celor 11 persoane din aceleași comunități de romi care fuseseră internate zilele trecute.

Sâmbătă dimineață a fost la Dej prefectul Mircea Abrudean, însoțit de șeful Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, Mircea Rus, primarul Costan Morar și șeful Poliției Municipiului Dej, Alin Câmpean. Aceștia s-au deplasat în teritoriu, într-o vizită în teren în comunitățile cu cazuri confirmate, pentru a verifica măsurile de izolare luate în privința acestor familii.

”Vorbim despre izolarea completă a celor patru comunități, un regim de carantinare totală pentru a împiedica răspândirea virusului. Toți cei care sunt depistați pozitiv sunt extrași și duși la spitale dedicate în Cluj-Napoca”, a declarat Mircea Abrudean.

Până acum s-au efectuat peste 100 de teste în comunitățile de romi din localitate, însă la Dej aceste comunități grupează peste 3.000 de persoane. Cei rămași acasă sunt strict supravegheați de forțele de ordine, care au grijă ca ei să respecte izolarea la domiciliu și să nu iasă din locuințe.

Primele persoane depistate au fost după întâlnirea organizată în comunitatea de romi de către un pastor penticostal.

Adunarea religioasă a avut loc în 18 aprilie, în casa unor dejeni, fiind organizată aici de o altă persoană, cu permisiunea gazdelor. Conform autorităților, 18 persoane au participat la această adunare.

Printre participanți a fost și o persoană care a fost confirmată ca fiind infectată cu noul coronavirus.

Este vorba despre participanți, dar și de contacți ai acestora. ”A fost vorba de o activitate religioasă realizată cu încălcarea legii și există două dosare penale pe rol”, a spus prefectul Clujului.