June 23, 2024

Ordin de ministru pentru salvarea sportului: 40% dintre sportivii prezenti pe teren trebuie sa fie romani!/ Este ordinul legal?

Ministrul Sportului a emis în cursul zilei de astăzi un O.M. (n.red. ordin de ministru) privind “ponderea obligatorie de participare de minimum 40% a sportivilor români în competițiile naționale, la sporturile de echipă”, începând cu anul competițional care stă să înceapă.

„După ce m-am sfătuit cu toate federaţiile sportive, am emis un ordin de ministru privind ponderea de participare a sportivilor de performanţă români la nivel de seniori şi juniori la toate competiţiile sportive naţionale oficiale.

Astfel, începând cu sezonul competiţional 2022-2023 această pondere nu poate fi mai mică de 40% din totalul sportivilor participanţi care pot evolua în teren pe parcursul unui meci pentru fiecare echipă. Deci minimum 40% dintre sportivii prezenţi pe teren în timpul meciurilor oficiale trebuie să fie români.

Iar federaţiile sportive naţionale au obligaţia să respecte prevederile acestui ordin de ministru. Este o decizie care va ajuta cu siguranţă echipele naţionale ale României la sporturile de echipă. Mulţumesc tuturor federaţiilor pentru susţinerea acestei decizii şi succes în implementarea eia spus Eduard Novak într-un videoclip postat pe Facebook.

Totuşi, F.R.F. i-a solicitat ministrului explicaţii suplimentare.

„Federația Română de Fotbal a luat act de declarațiile făcute de domnul ministru Carol Novak.

Federația Română de Fotbal solicită textul ordinului de ministru înainte de publicarea în Monitorul Oficial pentru a identifica impactul asupra competițiilor fotbalistice organizate la nivel național. Ulterior, dacă va fi cazul, va cere clarificări suplimentare Ministerului Sportului”, se arată pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal.

N.Red.// Fobal

1. CFR Cluj (n.red. 16 jucători străini din lotul de 33 prezentat pe site-ul clubului) şi Sepsi Sf. Gheorghe sunt cluburile cele mai afectate de acest ordin de ministru.

2. Președintele Universității Craiova este de acord cu acest ordin, dar a identificat și o “bilă neagră”, faptul că va fi implementată chiar din acest sezon. În opinia lui Sorin Cârțu, echipele din Liga 1 au nevoie de timp pentru a se pregăti pentru această schimbare.

3. Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a comentat decizia luată de ministrul Sportului, Eduard Novak, de a impune obligativitatea unei ponderi de cel puțin 40% a sportivilor români în toate competițiile naționale intercluburi.