Fri. Jan 27th, 2023

Opinia epidemiologului M. Geza despre COVID-19: “Nu cred că o să mai crească numărul cazurilor, dar un val doi va exista!”

Epidemiologul clujean Molnar Geza apreciază că numărul cazurilor de coronavirus nu va mai crește în următoarea perioadă foarte mult, însă va urma un al doilea val de îmbolnăviri.

„Nu cred că o să mai crească numărul cazurilor. Este în perioada de scădere a morbidităţii şi a ratei de transmisibilitate. Toată lumea a confirmat că rata de transmisibilitate a coborât sub 1. Este 0,9 până la 1,1, depinde de teritoriu. Epidemia e pe cale de disparţie. Dar nu dispare procesul infecţios. Pot să apară în continuare cazuri, dar trendul de scădere a morbidităţii este neântrerut şi se continuă mai departe, chiar cu acest episod de 3 zile”, spune Molnar Geza, citat de catre monitorulcj.ro.

Un al doilea val ar putea să revină spre sfârșitul anului!

„Nu cred că o să crească. Este în perioada de scădere a morbidităţii şi a ratei de transmisibilitate. Epidemia, da, e pe cale de dispariţie. Epidemie însemnând pe tot teritoriul naţional, cu cazuri multe şi cu ascensiune. Dar nu e pe cale de dispariţie procesul infecţios. Adică, infecţiile pot să apară în continuare, dar trendul de scădere a morbidităţii este neîntrerupt şi continuă mai departe, chiar cu episodul de trei zile de la sfârşitul săptămânii. La nivel mondial, în ţările Americii Latine, de la Mexic în jos, e creştere şi creştere mare. În Federaţia Rusă, în India, în ţările caucaziene e creştere marcantă. Nu e sigur că nu se reîntoarce puţin şi în Australia şi Oceania. Deci, momentan, există pandemie, pentru că există cazuri şi în Europa, şi în Asia, Americi. Cu toate probabilităţile, în sezonul epdemic de viroze respiratorii, de gripă, deci din noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, o să avem de-a face şi cu infecţii cu coronavirus. Acum avem o oarecare experienţă cu această problemă, dar vaccin în mod sigur nu vom avea, după părerea mea. Dar, în schimb, la reîntoarcere şi la transformarea ei în sezonieră e mai blândă, deşi poate să să realizeze cumuluri de cazuri într-un teritoriu sau altul. Vom rămâne cu coronavirusul probabil ani de zile, dar va deveni episodic, sezonier. Va reveni undeva prin decembrie-ianuarie, după ce îşi va face rondul în emisefera sudică. Deci, nu va fi o situaţie mai gravă sau un val epidemic mai abrupt decât cum a fost”, mai spune Molnar Geza, citat de aceeasi sursa.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11