April 15, 2024

Nu e pacaleala, nu e zvon, e certitudine: bancnote de 10 lei false in Floresti. VEZI FOTO!

Pe parcursul lunii noiembrie, in diferite orase din vestul si centrul tarii, a circulat zvonul ca s-au depistat bani contrafacuti, in toate cazurile bancnotele fiind in cupiura de 10 lei.

Mai multe site-uri de stiri din judetele Bihor si Timis au publicat informatii legate de acest subiect, iar spre finele lunii noiembrie au aparut si primele imagini cu bancnotele despre care se presupuneau a fi false.

La inceput, autoritatile (IPJ-urile din judetele mai sus-mentionate, dar si BNR-ul) s-au abtinut de la comentarii care sa confirme sau nu INVAZIA de bancnote false de 10 lei.

bacnota falsa 002

Intr-un final, “sufocati” de numarul mare de informatii care demonstrau ca pe piata romaneasca s-au pus in circulatie bancnote false de 10 lei, expertii Bancii Nationale, au rupt tacerea:

“Cele mai falsificate bancnote sunt cele de 10 lei, care au devenit tot mai greu de depistat din două motive: în primul rând, escrocii le tipăresc mult mai bine, iar în al doilea, modul de plasare al bancnotelor s-a schimbat: dacă în trecut ele puteau fi primite numai la schimburi de valută, acum escrocii acţionează pe la magazinele de cartier sau în pieţe, unde nu există maşini de verificat autenticitatea banilor”, au declarat acestia, citati de catre renasterea.ro (http://renasterea.ro/bani-falsi-in-vestul-tarii-atentie-ce-bancnote-de-10-lei-primiti-rest-la-cumparaturi-cum-le-recunoasteti/)

 

In restul primit de la 100 de lei am primit ieri si o bancnota falsa de 10 lei!

Ei bine, bancnotele false de 10 lei au ajuns, intr-un final, si in judetul Cluj, in Floresti, chiar in mana semnatarului acestui material.

Ieri, in jurul orei 15.30, in restul primit de la 100 de lei – de la un magazin alimentar de pe strada Eroilor – baiatul de la casierie mi-a “pasat” si o bancnota de 10 lei. “Frunzaresc” restul si pe acea bancnota care mi s-a parut dubioasa, fiind la curent cu acest subiect, incerc sa o schimb in doua bancnote de 5 lei. Domnisoara, care i-a luat locul tanarului iesit la o tigara, imi spune ca pe aceasta bancnota nu mi-o poate schimba pentru ca este…FALSA!

“Pe acest plastic lipsesc cele doua spice sau ce-or fi ele, iar sigla BNR este rosie si nu mov. Uitati-va cum arata o bancnota buna si cum arata asta, care este falsa”, imi spune angajata magazinului.

bacnota falsa 003

In timp ce studiam atent bancnotele, apare si patronul magazinului.

“In restul primit de la voi mi s-a plasat si o bancnota de 10 lei cu probleme. Domnisoara imi spune ca e falsa. Ce zici?”, il intreb pe proprietarul magazinului.

Ne-am pus toti trei pe studiat bancnota si am ajuns la concluzia ca e “cel putin” cu PROBLEME, daca nu FALSA.

Imediat, patronul i-a cerut angajatei sa numere toate bancnotele de 10 lei si aceasta gasita una fara spice si cu sigla BNR de culoare rosie si nu mov.

Bancnota primita si despre care credem ca este FALSA a ramas la magazin, insa sfatul meu a fost ca imediat sa anunte Politia.

Clic pe foto pentru imagine marita!

Codin SAMOILA