Mon. Feb 6th, 2023

Noi imagini cu forţele ruse masate la graniţa cu Ucraina/ Statele europene trimit nave de război în Marea Neagră

Au apărut noi imagini comerciale luate din satelit care arată prezenţa masivă a forţelor militare a Rusiei în apropierea Ucrainei, pe măsură ce temerile privind o invazie iminentă cresc. Pe acest fundal, în speranţa că vor împiedica o invazie rusă în Ucraina, câteva stet europene au decis să trimită nave de război şi trupe în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat miercuri că Franţa este dispusă să aducă trupe pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO.

Rusia a poziţionat zeci de mii de militari la graniţele sale cu Ucraina, iar statele occidentale se tem că Moscova plănuieşte un nou atac asupra ţării pe care a invadat-o în 2014.

Maxar Technologies a colectat fotografii cu forţele ruse desfăşurate pe poziţii la de 16 până la 160 de kilometri de graniţa cu Ucraina la Klimovo, Klinţi şi zona de antrenament Pogonovo de lângă Voronej, din vestul Rusiei. Majoritatea imaginilor prin satelit sunt făcute săptămâna aceasta.

Explicatie foto/ Vehicule blindate şi a camioanelor la unitatea din Klimovo, Rusia, la aproximativ 16 kilometri de graniţa cu Ucraina, imagine din 19 ianuarie 2022. Imagine din satelit ©2022 Maxar Technologies

Rusia a masat la graniţa cu Ucraina inclusiv rachete cu rază medie de acţiune de tipul Iskander-M, conform celor mai recente rapoarte ale ministerului ucrainean al Apărării publicate de CNN şi care avertizează asupra iminenţei unei invazii a armatei ruse care a comasat până acum peste 127.000 de militari la frontieră. Rachetele pot lovi cu precizie ţinte aflate până la 700 kilometri distanţă şi pot avea inclusiv încărcătură nucleară.

Explicatie foto/ Unităţile desfăşurate în Elnia, Rusia, imagine din 19 ianuarie 2022. Imagine din satelit ©2022 Maxar Technologies

Spania a luat decizia să trimită nave de război care să se alăture forţelor navale NATO din Mediterana şi Marea Neagră, pe măsură ce tensiunea în regiune creşte din cauza poziţionării armatei ruse la graniţa cu Ucraina, a declarat joi ministrul Apărării, Margarita Robles, potrivit Reuters.

Explicatie foto/ Spania trimite nave de război în Mediterana şi Marea Negră

O navă detectoare de mine maritime este deja pe drum, iar o fregată va ajunge în trei sau patru zile, a spus Robles reporterilor. Guvernul de la Madrid are în vedere, de asemenea, trimiterea de avioane de luptă în Bulgaria, a spus ea.

„Rusia nu poate spune nici unei ţări ce să facă, aşa că NATO va proteja şi apăra suveranitatea oricărei ţări care poate, sau vrea să se alăture NATO”, a mai spus Robles.

Franţa trimite portavionul nuclear Charles de Gaulle în Mediterana. Alte nave şi avioane franceze vor fi desfăşurate în Marea Neagră

Portavionul cu propulsie nucleară al Franţei, Charles de Gaulle, va pleca în Marea Mediterană în februarie pentru a participa la lupta împotriva grupării Stat Islamic în Siria şi Irak, a anunţat joi ministrul apărării, Florence Parly.

În luna aprilie, nave militare şi avioane franceze vor fi desfăşurate în apropiere de România, pentru a participa la manevre militare în Marea Neagră,  relatează AFP.

Explicatie foto/ Fregată a marinei militare franceze

„Portavionul Charles de Gaulle şi grupul său aeronaval se întoarce pe mare la începutul lui februarie: această misiune intitulată «Clemenceau 2022» îl va face să participe la operaţiunea «Inherent Resolve», care luptă împotriva Daesh în Levant”, a precizat ministra franceză a apărării.

În plus, „unele mijloace maritime şi aeriene vor fi desfăşurate în Marea Neagră şi în special în România, fără îndoială o fregată, pentru a participa la un exerciţiu la începutul lui aprilie. Iar avioanele vor executa zboruri deasupra Mării Negre”, a adăugat amiralul francez Gilles Boidevezi, comandant al zonei maritime Mediterana.. Fregata multirol Auvergne tocmai a petrecut trei săptămâni în Marea Neagră în contextul în care criza se agravează între Occident şi Rusia, acuzată că pregăteşte o operaţiune militară în Ucraina.

Considerat un „instrument de putere şi de influenţă excepţional”, portavionul de Gaulle va participa în Mediterana la numeroase exerciţii împreună cu alte forţe navale.   Grupul aeronaval francez va fi escortat de o fregată americană, o fregată spaniolă, o fregată şi un submarin din Grecia şi un elicopter NH90 belgian. În Mediterana centrală este prevăzută o interacţiune cu un portavion italian şi cu unul american, a mai spus amiralul.

Citeste mai mult: adev.ro/r61vmj

 

 

 

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11