Wed. Oct 5th, 2022

Ne indreptam spre o CASTROFA NUCLEARA? Centrala nucleară Zaporojie a fost „total deconectată” de la rețeaua electrică!

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub control rusesc, este „total deconectată” de la rețeaua electrică. Un incendiu ar fi dus la deteriorarea liniilor electrice, a anunțat joi operatorul ucrainean Energoatom, relatează AFP.

Potrivit operatorului ucrainean, incendiile de pe teritoriul termocentralei Zaporojie, situată în apropierea centralei nucleare din sudul Ucrainei, au provocat de două ori deconectarea de la rețeaua electrică.

Incendiile au izbucnit la gropile de zgură ale unei centrale de cărbune situate în apropierea centralei nucleare Zaporojie – cea mai mare din Europa – și au deteriorat liniile electrice care leagă centrala nucleară la rețeaua Ucrainei, a spus compania.

Sistemele de securitate ale centralei funcționau normal și se lucrează la reconectarea unuia dintre reactoare la rețea, a transmis compania.

Anterior, agenția de știri RIA Novosti a relatat că sistemele de siguranță de la centrala nucleară Zapororojie au fost activate după ce au fost raportate întreruperi de energie electrică în zone întinse de pe teritoriul controlat de Rusia.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a anunțat marți că forțele rusești au adus încă două transportoare blindate de trupe și șase camioane la centrala nucleară Zaporojie, situată în orașul ocupat de ruși Enerhodar.

În prezent, Rusia are peste 40 de echipamente militare la centrală, potrivit Energoatom. De asemenea, Rusia a desfășurat acolo trupe suplimentare, a precizat compania.

Fostul campion mondial la box la categoria grea Vladimir Kliciko a atenţionat că luptele de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea duce la o catastrofă mult mai mare decât cele care au avut loc la Fukushima şi Cernobîl, informează duminică dpa, potrivit Agerpres.

Vladimir Kliciko, fratele mai tânăr al primarului Kievului, Vitali Kliciko, şi el fost boxer profesionist, a spus că nu este clar cum rezistă personalul ucrainean în interiorul centralei ocupate de forţele ruse.

“Lumea trebuie să înţeleagă că dacă (centrala Zaporojie) explodează, aceasta va avea efectul (catastrofei de la) Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori”, a spus Vladimir Kliciko pentru postul britanic Times Radio.

Daca ti-a placut articolul si doresti sa ramai informat poti sa dai like la pagina.
test11