October 4, 2024

Modificări normative ce îi privesc pe toţi şoferii români

În Monitorul Oficial a fost publicat recent un ordin al ministrului Sănătăţii, privind schimbarea şi completarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui vehicul.

Anterior eliberării sau reînnoirii permisului de conducere, candidaţii sau conducătorii auto suspectaţi de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv vor trebui să se supună unei consultaţii medicale, în scopul obţinerii unui aviz autorizat. Până ce se confirmă diagnosticul de sindrom de apnee moderată sau severă în somn, acestora li s-ar putea recomanda să nu conducă un autovehicul pe drumurile publice.

Sindromul de apnee moderată în somn de tip obstructiv corespunde unui număr de episoade de apnee şi hipopnee pe oră (indice apnee-hipopnee) cuprins între 15 şi 29 şi că sindromul de apnee severă în somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de cel puţin 30, ambele fiind asociate cu o puternică somnolenţă diurnă. Tot românul ştie că adormirea la volan provoacă un enorm număr de accidente rutiere fatale!

somn la volan

Acei candidaţi sau conducători auto care suferă de sindrom de apnee moderată sau severă în somn de tip obstructiv, şi care se tratează, vor trebui să se supună unei examinări medicale periodice, la intervale care să nu fie mai mari 3 ani pentru cei din grupa 1 şi să nu depăşească un an pentru cei din grupa 2, pentru a se stabili măsura în care este respectat tratamentul, necesitatea de a-l continua şi pentru păstrarea unei adecvate vigilenţe.

După cum arată Ordinul 1162/2010 pentru aprobarea normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, conducătorii auto se clasifică în două grupe:

– grupa 1 – conducătorii auto ai autovehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 şi BE

– grupa 2 – conducătorii auto ai autovehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E

Din aceeaşi reglementare se poate afla că, pentru candidaţii ce-şi doresc obţinerea permisului de conducere a autovehiculelor prevăzute în grupele 1 şi 2, este prevăzută obligativitatea de-a se supune unui examen medical, în scopul depistării uneia sau mai multor tulburări care le-ar putea afecta capacitatea de a conduce un autovehicul, prevăzute în normele minime existente în anexa actului normativ.

Tot acolo scrie, negru pe alb, că, în cazul candidaţilor ce urmăresc obţinerea permisului de conducere a autovehiculelor, există obligativitatea efectuării examinărilor medicale înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere. Conducătorii auto trebuie să se supună examinărilor medicale la fiecare reînnoire a permisului de conducere.

sursa: lexcafe.ro